LTO wil ontheffing antistuifdek

In 2010 was de stuifschade in de Veenkoloniën aanzienlijk. Met de invoering van het vierde Actieprogramma Nitraatrichtlijn is het gebruik van rundveedrijfmest sinds het begin van dat jaar niet meer toegestaan. Aangenomen werd toen dat er genoeg alternatieve manieren zouden zijn om het stuiven van de lichte grond tegen te gaan.
Rundveedrijfmest mag als anti-stuifmaatregel alleen ingezet worden op Texel. De dosering is 10 tot 15 ton per hectare. De toepassing is na het zaaien, maar voor opkomst van de bieten. Het fosfaat in rundveemest telt voor 100 procent en de stikstof voor 60 procent mee voor de gebruiksnormen, aldus het bieteninstituut IRS.
Onderzoek
Vorig jaar heeft de Staatssecretaris van EL&I ook een ontheffingsmogelijkheid gecreëerd om rundveedrijfmest te gebruiken. Dit gebeurde echter niet tijdig genoeg, waardoor akkerbouwers net als in 2010 forse stuifschade opliepen. Er loopt nog onderzoek naar haalbare en betaalbare alternatieven, maar een oplossing is er nog niet.
Daarom heeft LTO Nederland het ministerie gevraagd om dezelfde calamiteitenregeling toe te passen als vorig jaar. Wel is een wijziging nodig van de gebiedsbegrenzing: de ontheffing is nodig voor het hele Veenkoloniale gebied, dat naast delen van Groningen en Drenthe ook een deel van Overijssel omvat.