Nieuw personeel zoekt mobiliteit
Uit het onderzoek blijkt dat werknemers in het agrofood- en tuinbouwcluster honkvast zijn. Daarbij komen per leeftijdsgroep wel grote verschillen naar boven. Zo blijkt dat in de leeftijdsgroep 55+ slechts 20 procent in de periode van 1999 tot 2007 van baan is veranderd. Van de jongeren tot 25 jaar veranderde in dezelfde periode meer dan 70 procent van baan.
Verder toont het onderzoek aan dat het agrofood- en tuinbouwcluster niet homogeen is, werknemers stappen niet makkelijk of logisch over van de ene naar de andere (deel)sector binnen het cluster. Medewerkers lijken voor een belangrijk deel door toeval in te stromen in het agrofood- en tuinbouwcluster waarbij ieders persoonlijke netwerk een belangrijke rol speelt. Instroom van arbeidskrachten uit andere delen van het cluster is zeer beperkt. De uitzendbranche is een belangrijke leverancier, en een groot deel van de instroom wordt gevormd door mensen die geen baan hadden.
De arbeidsmarkt in de agrofood- en tuinbouwsectoren dreigt de komende jaren vast te lopen. Uit onderzoek blijkt dat het aandeel 55+-ers in deze sectoren steeds sneller zal stijgen, terwijl de nieuwe instroom van jonge werknemers stagneert.
Voldoende gekwalificeerde arbeidskrachten voor het agrofood- en tuinbouwcluster zijn van levensbelang voor de continuïteit van deze voor de Nederlandse economie zo belangrijke sectoren. Om goed beleid te kunnen ontwikkelen op de arbeidsmarktproblematiek in de agrofood- en tuinbouwsectoren, is dit onderzoek uitgevoerd.