Samenwerking Nederland, Egypte en Jordanië over irrigatie en droogtebestendige aardappelen
Nederland staat goed aangeschreven in Egypte, zegt Tycho Vermeulen, die sinds afgelopen zomer LNV-raad is op de Nederlandse ambassade in Egypte. „Ze zien ons als een agrarische grootmacht, onder meer op het gebied van zaden en pootgoed. Ook waarderen ze het dat wij kennis en technologie willen delen op alle niveaus, of het nou gaat om het besturen van bedrijven of het keren van grond”, vertelt Vermeulen in Agroberichten Buitenland van het ministerie van LNV.
Zilte teelt
Maar er gaat ook kennis van Egypte en Jordanië naar de Nederlandse sector. „Andersom leren wij ook van hen. Over zilte teelt bijvoorbeeld en welke strategieën werken en welke niet. Verder zijn we bezig om gezamenlijk projecten op te zetten om op gebiedsniveau het watersysteem kunnen verbeteren.”
De agrarische sectoren in Egypte en Jordanië verschillen veel van elkaar. „In Egypte heb je naast grote bedrijven een klein middensegment en heel veel kleine boeren die proberen te overleven. Ze werken in een moeilijke context met grote staatsbedrijven, ook in de landbouwsector. In Jordanië zijn een paar heel grote landbouwbedrijven, die eigenlijk een monopolie hebben en de hele keten in zich bergen, van meststoffen en gewasbescherming tot en met productie. Dat zie je in Egypte niet, daarvoor is dat land gewoon te groot.”
Vermeulen zet met zijn collega’s in beide landen programma’s op rond duurzaamheid, in samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen. Vermeulen: „Belangrijke punten zijn bijvoorbeeld meervoudig landgebruik, irrigatie en het telen van rassen die beter tegen droogte of verzilting kunnen. Beide landen willen graag meer voedsel naar het Westen exporteren, maar het is belangrijk om dat zo duurzaam mogelijk te doen.”
Energietransitie
Thema’s zoals natuurbehoud, biodiversiteit en de energietransitie spelen hier een andere rol dan in Nederland, geeft Vermeulen aan. „Water is hier het grootste probleem. In de netwerken die we bouwen, werken we met bedrijven aan verdere concretisering van duurzaamheid, goed omgaan met water en sociale kwesties als inclusiviteit en de positie van vrouwen en jongeren. ‘Trade with impact’ noemen we dat. Ook met grote Egyptische bedrijven praten we over hun visie op de toekomst van de landbouw in hun land.”
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Fenneke Wiepkema
Bron: Agroberichten Buitenland