Knopkruid bestrijden in schorseneren en stamslabonen kan
De onkruidbestrijding in schorseneren is al jaren zeer problematisch omdat er onvoldoende herbiciden toegelaten zijn. Vooral knopkruid is een probleemonkruid dat bovendien het gewas kan overwoekeren. Knopkruid behoort net als schorseneren tot de composieten. Vanwege deze problematiek worden er in 2012 praktisch geen schorseneren meer geteeld in Nederland. Ook in stamslabonen kan knopkruid een groot probleem zijn.
Schorseneren
In schorseneren is kortgeleden de toelating van chloorprofam ingetrokken, Certis Chloor-IPC 40% vloeibaar en Brabant Chloor IPC hebben per 28-3-2012 een tijdelijke vrijstelling tot 28-6-2012. In de teelt zijn dus slechts twee middelen beschikbaar voor de bestrijding van dicotyle onkruiden: Legurame en chloorprofam. In de proef zijn 19 middelen en/of combinaties uitgeprobeerd. Juist de combinatie van Legurame + chloorprofam gaf dit jaar, buiten de werking op knopkruid, de schoonste veldjes. Tegen knopkruid werkt de combinatie niet, maar o.a. tegen kleine brandnetel was het effect goed.
Twee andere niet toegelaten middelen gaven een goede bestrijding van knopkruid zonder dat er schadelijke effecten op het gewas te zien waren. Ook in 2010 gaven deze twee middelen een goed resultaat.
Geen van de toegepaste middelen heeft door groeiverstoring vertakking van de schorseneren gegeven. Door veronkruiding met kleine brandnetel is de proef vroegtijdig vernietigd en konden er helaas geen opbrengstbepalingen uitgevoerd worden.
Stamslabonen
In de proef zijn 12 middelen en/of combinaties uitgeprobeerd. Dual Gold en een niet toegelaten middel bieden het beste perspectief tegen knopkruid. Beide werkten minder dan in 2010, mogelijk als gevolg van een onvoldoende vast zaaibed en een droog voorjaar. Centium, Basagran, en enkele niet toegelaten middelen gaven een onvoldoende resultaat op klein knopkruid. Centium en een niet toegelaten middel gaven wel een goed effect op een aantal andere aanwezige onkruiden. Van Basagran is bekend dat het veel soorten kan bestrijden.
Door veronkruiding met kleine brandnetel is de proef vroegtijdig vernietigd en konden er helaas geen opbrengstbepalingen uitgevoerd worden.
Vervolgonderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de LTO werkgroep industriegroenten en werd gefinancierd door het Productschap Tuinbouw. Ook in 2012 wordt door het Productschap Tuinbouw onderzoek in beide gewassen gefinancierd. Het uiteindelijke doel is dat er met de onderzoeksresultaten een toelating aangevraagd kan worden voor de perspectiefvolle middelen.