Vorst maakt einde aan Zeeuwse aardappelen: ‘Het ging gewoon niet’
„Einde oefening voor deze aardappelen”, zegt Janse. Het gaat om 9,5 hectare fritesaardappelen van het ras Etana, goed voor 15 procent van zijn areaal aardappelen. Dat betekent een schadepost van 100.000 euro, schat de teler.
„Het is verschrikkelijk, ik had ze liever geoogst, maar ik heb gelukkig die andere 85 procent wél kunnen rooien. Er zijn ook telers die dat niet kunnen zeggen”, relativeert hij zijn verlies. „Ik heb mijn best gedaan, maar het ging gewoon niet.”
Slordige 400 mm neerslag
Eigenlijk had hij zo’n zes weken geleden deze aardappelen al afgeschreven. „We hebben in november nog geprobeerd te rooien, maar dat was onbegonnen werk. Sinds het in oktober begon te regenen hebben we geen kans gehad om het land weer op te gaan.” In de afgelopen maanden heeft hij een slordige 400 mm neerslag gehad.
Deze aardappelen waren laat geplant, waardoor de ontwikkeling ook achterliep. Eerder doodmaken was geen optie. „Het onderwatergewicht en de kwaliteit waren er nog niet.”
'Tarwe er in en klaar'
Hij heeft nu over de vorst de woeler er in gezet om de ruggen wat los te werken. De grond is te hard voor een diepere bewerking. „Als de vorst er uit is, ga ik met de spitzaaier het land op. Tarwe er in en klaar. Door met het nieuwe seizoen.”
De aardappelen die wel voor de regen uit de grond zijn gekomen, liggen in de bewaring. De kwaliteit hiervan is goed, aldus Janse. Hij teelt zijn aardappelen op basis van hectarecontracten. „Als ik alleen tonnencontracten had gehad, was ik helemaal zuur. Dan moet je aardappelen aankopen om aan je contract te voldoen.”