Missie China levert principeakkoord Belgische groente op
Ceyssens: „Belgische fruit en groenten vallen erg in de smaak bij de Chinese consument. Door de toegang voor Belgische producten tot de Chinese markt te bevorderen, kunnen boeren een betere prijs verkrijgen voor onder meer hun appels, peren, witloof en paprika” zegt Lode Ceyssens.
Paprika en witloof
Ook voor witloof en paprika stappen gezet richting het openen van de markt. Voor paprika wordt tijdens deze missie een principeakkoord ondertekend. „Op uitzondering van enkele punten en komma’s kan hier heel snel een definitief akkoord over ondertekend worden”, zegt Ceyssens. „De maandenlange inspanningen van onze boeren samen met de diensten FAVV, VLAM werpen hun vruchten af.”
Opheffen handelsembargo
Voor witloof werd er al een princiepsakkoord ondertekend door de Belgische en Chinese overheid. „Op basis van de inspectiebezoeken zijn er nog een paar opmerkingen gemaakt zodat er nog een paar kleine wijzigingen moeten gebeuren maar die zijn zeker niet fundamenteel”, zegt Ceyssens. „Vermoedelijk zal er snel Belgische witloof richting China kunnen vertrekken.”
De zending naar China heeft er nu voor gezorgd dat het handelsembargo van China wordt opgeheven. „China toont hiermee dus dat ze vertrouwen hebben in onze aanpak met betrekking tot Afrikaanse varkenspest. Een opsteker voor onze boeren, alle inspanningen die onze boeren leveren lonen dus”, zegt Ceyssens.
Zwaar weer
De voorbije jaren kwam de export van bepaalde Belgische producten in zwaar weer terecht. Door de oorlog in Oekraïne overspoelden Poolse appelen de Europese markt waardoor Belgische boeren met lage prijzen en overschotten achterbleven. Een uitbraak van Afrikaanse varkensgriep zorgde ervoor dat China in 2018 de invoer van varkenskoppen – en poten uit België ‘on hold’ zette.
Varkensexport China wordt weer hervat
Specifiek voor de varkensmarkt waren sinds 2018 al veel inspanningen geleverd om de export naar China terug mogelijk te maken. In het kader van de exportmogelijkheden van Belgisch varkensvlees, en in het bijzonder de varkenskop – en poten – waar in België en in Europa geen markt voor is, waren gesprekken gevoerd met de Chinese ambassade en werd bedrijfsbezoeken gedaan. Sinds 2021 werd er intensief onderhandeld met China door federaal minister van Landbouw David Clarinval en zijn collega, minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, met de steun van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) en de diplomatieke wereld.
Na maandenlange gesprekken tussen België en China werd het Memorandum of Understanding getekend over de bestrijding van de varkenspest en werd het handelsembargo voor varkensvlees opgeheven. Het FAVV had ook een vertegenwoordiger naar China gestuurd om beweging te krijgen in meerdere dossiers inzake de export van Belgische agrovoedingsproducten, en om de export van Belgisch varkensvlees naar China opnieuw op te starten. Deze inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen. Zo zal de export van Belgisch varkensvlees naar China binnenkort hervat kunnen worden.
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Susan Rexwinkel