‘Meer dikhalzen in uien door combinatie van late zaai en lastig groeiseizoen’
Late zaai leidt tot kortere (groei)dagen en dat heeft direct zijn weerslag op de uienteelt. „Een ui heeft elf tot twaalf uur daglicht nodig om te bollen. Bij late zaai krijgt de ui minder signalen om te gaan bollen”, aldus WUR-onderzoeker en projectleider bij Uireka Chris de Visser tijdens de Themadag Uien die vorige week in Dronten werd gehouden.Ook de temperatuur heeft invloed op het bollen van een ui. Een andere belangrijke factor die van invloed is op de bolling van de ui is de verhouding van het licht en de hoogte van lichtintensiteit.
De plant blijft onder deze ongunstige omstandigheden maar groene bladschijven vormen, wat leidt tot de zogenoemde diknekken. In de bewaring lopen deze planten vaak als eerste uit.
Het uitdagende teeltseizoen van 2023 - met een koud en nat voorjaar, een zomer die warm en droog begon en overging in regen, en vervolgens een kletsnat najaar - leidde naast diknekken plaatselijk ook tot tweewassigheid. Korstvorming na de zaaide leidde bovendien tot een slechte opkomst.
Zaaibedbereiding en later ras
De Visser adviseerde telers in een laat voorjaar erg veel aandacht te besteden aan het bereiden van het zaaibed, de boden en vochthuishouding. „Voor een goede jeugdgroei van belang.” Daarnaast adviseerde hij te kiezen voor een later ras en een dikkere zaai.