Hedwigepolder deels ontpolderd
Nederland had eerder aan Vlaanderen beloofd dat de polder helemaal onder water zou komen. Maar het kabinet-Rutte kwam daar tot woede van de Belgen op terug.
In totaal wil het kabinet bijna 300 hectare natuurgebied creëren bij de Westerschelde. Naast de Hedwigepolder gaat het onder meer om de ontpoldering van 125 hectare in de Welzingepolder en een gedeelte van de Schorerpolder, de ontpoldering van 65 hectare op de locatie Appelzak en de aanleg van een natuurlijke verbinding tussen het Verdronken land van Saeftinghe, het Sieperdaschor en de natuur in de Hedwigepolder.
190 miljoen euro
De maatregelen worden betaald met een al gereserveerd bedrag van 190 miljoen euro.
Bleker sprak tijdens een persconferentie van een goed voorstel dat de pijn verdeelt en beter uitpakt voor Zeeland en de Zeeuwse economie. ,,We zijn erin geslaagd twee derde van de Hedwigepolder te behouden.'' Bleker is blij dat er na 7 jaar gebakkelei een eind komt aan de kwestie.
Verzet
Nederland en Vlaanderen spraken destijds af de Westerschelde uit te diepen om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken. Om de schade voor de natuur te compenseren, zou de Hedwigepolder onder water komen. Het verzet hiertegen in Zeeland was echter groot. Ook CDA-Kamerlid Ad Koppejan voelde er niets voor. De PVV is eveneens tegen het onder water zetten van de polder.
Alternatief
Na intensief overleg met de Europese Commissie heeft Bleker nu een alternatief op tafel gelegd. Hij kreeg daarvoor vrijdag steun van het kabinet. Ook Brussel gaat naar verwachting akkoord.
De bewindsman gaat maandag naar Zeeland om het besluit toe te lichten.
Tekst: ANP