Adema wil tekort ecoregelingen financieren via transitiefonds
Nederlandse boeren hebben zich massaal aangemeld om mee te doen met de ecoregelingen in de hoogste categorie (goud). De deelname was boven verwachting en overschreed het beschikbare budget. Daardoor is er een tekort ontstaan van circa vijftig miljoen euro. Dit is nog geen definitief bedrag, maar vastgesteld op basis van de meest recente gegevens.
Regels
Dit tekort kon binnen de kaders van het GLB niet worden aangevuld, aangezien voor de basissteun eveneens meer aanvragen waren dan verwacht. Ook is het volgens de regels van het GLB niet toegestaan om het bedrag dat ontbreekt binnen het GLB met nationale middelen te compenseren. De ecoregeling zit in de eerste pijler van het GLB en cofinanciering is daarbij niet toegestaan.
Adema moest de Kamer daarom eind december informeren dat de overschrijding van het budget kan leiden tot een tariefverlaging voor boeren. Zelf is hij toen, op verzoek van de Kamer, mogelijkheden gaan onderzoeken om boeren toch te kunnen belonen voor de prestaties. Deze lijkt hij nu te hebben gevonden.
Lees ook: Adema over ecoregelingen: Boeren kunnen geld snel verwachten na akkoord Brussel
Landbouwbegroting
De minister heeft het voornemen om de vijftig miljoen te financieren via het Transitiefonds Stikstof en Landelijk Gebied. Deze zal met een nota van wijziging aan de landbouwbegroting voor 2024 worden toegevoegd. Adema geeft daarmee gehoor aan de motie van zijn partijgenoot Pieter Grinwis (ChristenUnie). De behandeling van 'de begroting is eind januari. Dan zal er ook over dit plan gesproken worden.
De inzet is om deze middelen eenmalig via een nationale steunregeling beschikbaar te stellen. Omdat deze mogelijk in strijd is met de staatssteunregels, mag de compensatie via het transitiefonds pas uitgekeerd worden als er groen licht is gekomen uit Brussel. Deze regeling wordt daarom in nauw contact uitgewerkt met de Europese Commissie.
Gesprek sector
Naast de eenmalige oplossing wil de minister in gesprek met de sector om te voorkomen dat de situatie zich volgend jaar weer voordoet. 'Het is van groot belang dat boeren vertrouwen houden in de ecoregeling en zich dit jaar weer inschrijven voor de regeling om hun bedrijfsvoering verder te verduurzamen', schrijft Adema.
LTO geeft Adema een compliment: 'We rekenen op goedkeuring vanuit Brussel'
LTO Nederland is blij dat landbouwminister Piet Adema het gat in de begroting heeft gedicht. 'We zijn zeer verheugd met deze stap en geven de minister een compliment voor zijn inzet', schrijft LTO Nederland op de eigen website.
LTO: 'Boeren moeten júist gesteund en gestimuleerd worden om extra stappen te zetten – en daar een zo volledig mogelijke beloning voor ontvangen. Ook om te voorkomen dat de toekomstige deelnamebereidheid van boeren en tuinders afneemt. LTO zal met de minister in gesprek gaan over de vraag hoe we kunnen voorkomen dat deze situatie zich in de toekomst nogmaals voordoet.'
De boerenorganisatie rekent op goedkeuring vanuit Brussel. 'Om extra financiële middelen in te mogen zetten, heeft de minister toestemming nodig van de Europese Commissie. LTO rekent erop dat de Commissie in zal stemmen met deze financiële dekking, en steunt de minister in zijn gesprekken om dit voor elkaar te krijgen.'
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Tweede Kamer