Negatief resultaat voor NAK hoger dan begroot; tariefverhoging van 9 procent
De rode cijfers komen niet onverwacht. De NAK had in het voorgaande jaar al een negatief resultaat begroot van 1.136.000 euro. De resultaten zijn echter slechter uitgepakt dan verwacht. Dit is volgens Jan Duijsens, algemeen directeur sinds 1 september 2023, een gevolg van de inflatie, benodigde investeringen, het aanstellen van extra mensen doordat ervaren oudere medewerkers met pensioen gaan en de krimp van het areaal pootgoed.
Zwarte cijfers vanaf 2026
De NAK verwacht in de komende jaren weer op een break-even punt uit te komen. Voor 2024 voorziet de NAK een negatief resultaat van 1.470.000 euro, voor 2025 is dat 680.000 euro in de min. Vanaf 2026 hoopt de NAK weer een positief resultaat te boeken.
De keuringsdienst is sinds enkele jaren bezig om het eigen vermogen af te bouwen. Dit is op aandringen van het ministerie van LNV. De NAK heeft zich de afgelopen jaren ingezet op afbouwen van het eigen vermogen. Het eigen vermogen kwam in 2022 uit op 14,7 miljoen euro. In 2021 was dat nog 15,2 miljoen euro.
'Stevige verhoging'
Als gevolg van de rode cijfers verhoogt de keuringsdienst zijn tarieven per 1 mei 2024 met 9 procent. Een stevige verhoging, erkende Duijsens tijdens de eerste NAK-telersvergadering. „Maar het is nodig.”
In de afgelopen tien jaar zijn er niet altijd tariefstijgingen doorgevoerd. Voor pootaardappelen was er vorig jaar een verhoging van de tarieven van 5 procent, in 2019 was dat 2,5 procent en in 2020 een plus van 1 procent. De beoogde tariefstijgingen voor 2021 en 2022 zijn niet doorgevoerd. Bij de zaaizaden zijn de tarieven sinds 2015 ieder jaar licht verhoogd, met als piek 2019. In 2022 was er geen verhoging, de twee jaar daarvoor was er een verhoging van 1 procent.
7 Procent minder pootgoed
Het areaal pootgoed voor 2024 is 7 procent kleiner dan vorig jaar. De NAK verwacht voor de eerste komende jaren een verdere lichte krimp. „We hopen dat het areaal daarna meer gaat stabiliseren”, zei Jeroen Winkelhorst, technisch coördinator.
Nieuwe directie
De NAK werkt sinds vorig jaar met een tweehoofdige directie. Op 1 maart 2023 is Nancy Rietbroek begonnen als operationeel directeur, een half jaar later kwam Duijsens. De operationeel directeur is verantwoordelijk voor de aansturing van het primair proces van de NAK. Vanuit die verantwoordelijkheid geeft de operationeel directeur onder meer leiding aan het laboratorium, de buitendienst en de klantenservice.
Het besluit om over te gaan naar een tweehoofdige directie kwam voort uit een onderzoek naar de structuur van bestuur en directie, de wijze van aansturing van de organisatie en een advies voor een bijpassende directiestructuur. Met deze wijzigingen hoopt de NAK goed te laten aansluiten bij de behoefte van de praktijk.