Zorgen over oogst en verwerkbaarheid laatste 2.250 hectare bieten
Er is veel belangstelling voor de regeling bijzondere voorwaarden-vorstschade. De meeste aanmeldingen gaan over bieten in het veld. Tot nu toe is 75.000 ton bieten die voor de regeling was aangemeld, verwerkt. Van de laatste 2.250 hectare is 80 procent al aangemeld voor de regeling.
Bieten die 8 januari zijn gerooid, vragen volgens Cosun Beet Company extra aandacht. Vóór de bewaring was de temperatuur in de hoop door de koude wind al laag waardoor er toch vorstschade is ontstaan.
Bieten flink doorvroren
Cosun Beet Company adviseert telers met het oog op het weerbericht voor komende week en de oplopende temperaturen, zodra het perceel rooibaar is, niet te lang te wachten met rooien. De bieten zijn in de grond flink doorvroren en kunnen bij hogere temperaturen in kwaliteit versneld achteruit gaan, aldus de verwerker.
Bieten met bladgrond zijn niet leverbaar. Bladgroen leidt tot capaciteitsproblemen in de fabrieken. Het bladgroen moet dan ook tijdens het rooien verwijderd worden.
De tekst gaat verder na de tweets
Bieten goed afgedekt
Cosun Beet Company constateert dat de bieten in de hoop over het algemeen goed en tijdig zijn afgedekt. Telers wordt aangeraden om de partij goed te controleren op de aanwezigheid van bevroren bieten. Dergelijke bieten zijn glazig, en dat is goed zichtbaar als de biet met een schop is doorgestoken. Als het aantal bevroren bieten te groot is om af te rapen, is aanmelding voor de vorstregeling noodzakelijk, geeft de coöperatie aan. dit geldt ook voor partijen waarvan het afdekmateriaal matig van kwaliteit is of deels is losgewaaid.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Bram Teeuwsen
Bron: Cosun Beet Company