Cius wil afschaffing suikerquotum
‘Het huidige EU-beleid zorgt voor aanhoudende bevoorradingsproblemen. Dit chronisch tekort en de daarbij horende hoge prijzen hebben een directe negatieve invloed op de concurrentiekracht van de keten’, zegt voorzitter Robert Guichard.
Onvoorspelbaar
Het suikerbeleid is erg onvoorspelbaar en wordt niet gestuurd vanuit de markt, stelt Cius. Dat brengt heel wat onzekerheid mee voor de Europese suikergebruikers die niet kunnen inspelen op wat de markt vraagt. Cius is van mening dat de huidige voorstellen voor aanpassingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid een stap in de goede richting zijn.
Een afschaffing van het suikerquotum moet de Europese bietentelers en suikerverwerkers toelaten om meer suiker te produceren, waardoor het suikeraanbod stabieler is en er meer exportmogelijkheden ontstaan, aldus de organisatie. Cius is voorstander van samenwerking in de keten waarbij afspraken gemaakt kunnen worden tussen telers en verwerkers.
Garantie
Er moet echter wel een garantie blijven dat suiker in de EU kan geïmporteerd worden. ‘Dat is niet alleen essentieel voor de keuze van de consument, maar ook om de aanvoer voor de suikergebruikers in Europa te verzekeren’, zegt Guichard.
De leden van Cius kopen bijna 70 procent van de jaarlijkse suikerproductie op. Deze suiker is bestemd voor voeding in de Europese Unie.