Supermarkt Plus gaat alle uien biologisch aanbieden
Plus stapte eerder al met alle eigen dagverse zuivel zoals melk, karnemelk en yoghurt en aardappelen over op biologisch. De uien worden nu aan dat rijtje toegevoegd.
Het biologisch maken van uien is volgens de woordvoerder van Plus een nieuwe belangrijke stap richting een steeds duurzamer assortiment. „Het past binnen de ambitie van Plus om met steeds meer biologische producten een belangrijke bijdrage te leveren aan een duurzamer voedselsysteem en het doel van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: minimaal 15 procent biologisch landbouwareaal in 2030.” Plus blijft het assortiment uitbreiden en betaalt in een aantal gevallen de meerprijs zelf. „Zo is biologisch voor iedereen bereikbaar.“ De uien worden ingekocht bij Nederlandse telers.
Gefaseerde overstap
De overstap naar een biologisch aanbod gebeurt gefaseerd. Volgens de woordvoerder worden hier met aanbieders van reguliere én gangbare uien goede afspraken over gemaakt.”
Afgelopen jaar heeft PLUS eenzelfde stap gezet door aardappelen standaard om te zetten naar biologisch. Sinds afgelopen jaar zijn de 1 kilo zakken al biologisch. Dit jaar gaan ook de 3 en 5 kilo zakken om naar standaard biologisch. Ook deze producten zijn van Nederlandse telers.
Albert Heijn
Albert Heijn heeft met 1.900 biologische producten het grootste assortiment biologisch. Ook zij kiezen er voor om veel verse producten zoals pompoen, gember, rode- en witte kool, rode bieten, pastinaak en romaine sla standaard biologisch aan te bieden. De ruim 900.000 AH premium-leden kopen gemiddeld 25 procent meer biologisch assortiment dan reguliere klanten.
Steeds meer consumenten kopen biologische producten in de supermarkt. De omzet nam de afgelopen twee jaar met 42 procent toe.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Fenneke Wiepkema