Rubberteelt met paardebloemen
De grondstof voor rubber wordt gewonnen als een melkachtig sap, dat uit de bast van rubberbomen stroomt, vooral in Azië. Maar rubber wordt steeds duurder en de teelt van rubberbomen is kwetsbaar door ziekten. Binnen tien jaar zou er een alternatief kunnen zijn: rubber van Europese plantages met paardenbloemen of guayulestruiken. Dat zegt PRI-onderzoeker dr Robert van Loo.
In het project EU-PEARLS willen onderzoekers van PRI en van Wageningen UR Food & Biobased Research de productie van isopreen, de grondstof voor rubber, door de Russische paardenbloemen en de guayuleheesters zó opschalen dat het een commercieel interessant alternatief wordt.
Guayule
Volgens onderzoeker Hans Mooijbroek is het nu al mogelijk om één tot anderhalve ton rubber van een hectare guayule te winnen. “Binnen tien jaar zou het mogelijk moeten zijn om deze alternatieve rubbers op de markt te brengen.” Naast rubber kunnen dezelfde planten ook nog dienen als bron van inuline, een voedingssupplement en grondstof voor suikervervangers.
Lees meer in Wageningen World, pag. 16/17
Tekst: Plant Science Group
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou: