LTO Noord: ganzenproblematiek aanpakken
De populaties zijn echter van dusdanige omvang dat direct ingrijpen op korte termijn onontkoombaar is om de situatie beheersbaar te houden. Dat gebeurt bij voorkeur op een zo diervriendelijk mogelijke manier, zoals een slimme inrichting van (natuur-)gebieden, gewaskeuze of het weren van ganzen. Daarnaast vindt de LTO Noord-afdeling Sneek/Wymbritseradeel dat, om de gewasschade te reduceren, gedurende een aantal jaren ganzen in de ruiperiode moeten worden gevangen. Deze kunnen via de poelier als streekprodukt worden afgezet naar de consument.
Schade
In steeds grotere aantallen verblijven ganzen in Nederland en veroorzaken schade aan gewassen, maar ook aan natuurgebieden. De dieren eten gras en gewassen op en hun uitwerpselen zijn slecht voor de landbouwgrond. De schadelijke gevolgen zijn voor de agrariërs fors in de portemonnee te voelen.
Maatwerkplan
Provinciale Staten spraken zich al in 2009 uit over de noodzaak om met een maatwerkplan in te grijpen in de populatie. Tot nu toe echter zonder resultaat, zegt de LTO-afdeling Sneek/Wymbritseradeel.