Noordelijk waterschap en NVWA controleren op bespuitingen
Ondanks de zorgvuldige werkwijze bij bespuitingen met gewasbeschermingsmiddelen komen er nog steeds normoverschrijdingen in het oppervlaktewater voor. Om deze overschrijdingen terug te dringen, is het belangrijk dat agrariërs bespuitingen volgens de regels van het Lozingenbesluit open teelt en veehouderij (LOTV) en de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (WGB) uitvoeren. Een boer die zich niet aan de regels houdt, krijgt meestal een boete, omdat sprake is van direct milieugevaar, aldus beide instanties. Als gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater terecht komen, dan heeft dat direct gevolgen voor het waterleven. Ook is de kans op normoverschrijdingen groter.
Daarom adviseren de waterschappen en de NVWA boeren om zorgvuldig te werken. Belangrijk is dat de aanwijzingen op de etiketten van toe te passen gewasbeschermingsmiddelen op te volgen.
Controles
De controles worden zowel tijdens als buiten kantooruren uitgevoerd. Bij de controles wordt nagegaan of agrariërs zich houden aan de regels van het LOTV en de WGB.
Regels die worden gecontroleerd, zijn:
- Driftarme doppen en driftarme kantdop: gebruiken in de 14 meter zone langs alle watergangen.
- Windsnelheid: niet spuiten bij meer dan 5 meter per seconde op spuitboomhoogte.
- Spuitboomhoogte: spuitboom maximaal 50 centimeter boven het gewas of de kale grond.
- Vulplek: bij het vullen van de veldspuit minimaal 2 meter afstand tot de watergang aanhouden.
- Teeltvrije zones: breedte afhankelijk van het gewas, de spuittechniek, ontheffing en soort sloot (droog, geen teeltvrije zone).
- Gewasbeschermingsmiddelen: alleen toegelaten gewasbeschermingsmiddelen gebruiken en deze middelen toepassen volgens het Wettelijk Gebruiksvoorschrift.
- Bewijs van vakbekwaamheid (spuitlicentie): verplicht bij het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen.
Boete
Naar aanleiding van een geconstateerde overtreding wordt in de meeste gevallen een boeterapport opgemaakt. Dit boeterapport neemt de NVWA in behandeling en zij legt vervolgens een bestuurlijke boete op. De hoogte hiervan varieert tussen de 500 en 2.000 euro.
Cross compliance
Veel boeren ontvangen inkomenssteun vanuit Brussel. Hier staan echter randvoorwaarden tegenover, de zogenoemde cross compliance. Als een akkerbouwer bij een bespuiting een overtreding begaat waarbij ook sprake is van een niet-naleving van een randvoorwaarde (bijvoorbeeld overtreding WG), dan wordt het boeterapport doorgemeld naar Dienst Regelingen. De waterschappen en de NVWA zijn vanuit de EU verplicht om dit te doen. De overtreder ontvangt dan naast de boete ook een mogelijke korting op de inkomenssteun.