Kwaliteit aardappelen in bewaring gaat achteruit
De bakkwaliteit van de aardappelen ligt gemiddeld op het slechtste niveau van de laatste vijf jaar. De bakindex is gestegen naar gemiddeld 3,44, tegenover 3,19 een maand vroeger. Slechts 30 procent van de loodsen krijgt nog de klasse goed of uitstekend, waarbij geldt dat de index lager is dan 2,50. Ongeveer de helft van de loodsen heeft een index van meer dan 3,50, en geldt als middelmatig of slecht.
Temperatuur
De temperatuur in de loodsen is gemiddeld met 1 graad Celsius gestegen tot 10,2 graden. Ze schommelt tussen 7,1 en 13,5 graden. Drie van de 22 loodsen bleven beneden de 8 graden, terwijl de grens van 12 graden werd overschreden in 7 loodsen. De kieming is slechts weinig vooruitgegaan.
PCA, Carah en Fiwap hebben steekproeven genomen in 22 bewaarplaatsen.
Poten
Volgens schattingen van Fiwap zou minstens 50 procent van het Belgische aardappelareaal nog gepoot moeten worden. De regionale verschillen zijn groot.