Beregenen en bijbemesting niet altijd rendabel in zetmeelaardappelen
Beregenen en een andere bemestingsstrategie leverde bij het ras Festien geen voordeel op. Bij het ras Seresta gaf de combinatie van gedeelde bemesting en beregening wel hogere opbrengsten. Voor Seresta is dat opvallend omdat bij dit ras op basis van resultaten uit het verleden werd geadviseerd alle stikstof vóór het poten te geven. Seresta rijpt vroeger af dan Festien en wellicht is het groeiseizoen door de beregening en de latere bijbemesting wat gerekt met daarmee een hogere opbrengst tot gevolg.
Rasverschillen zorgen voor variatie in bijbemestingsadvies
De adviesgift van het ras Festien was met 150 kilo stikstof per hectare 75 kilo lager dan van Seresta met een adviesgift van 225 kilo stikstof per hectare. De bijbemestingen op basis van bodemanalyses resulteerden bij het ras Festien veelal in een hogere totale stikstofgift dan de éénmalige adviesbemesting van 150 kilo per hectare. Gemiddeld over de vijf proefjaren was de totaalgift met de bijbemesting zonder beregening 10 kilo per hectare hoger en met beregening 25 kilo hoger dan de éénmalige adviesgift voor stikstof.
5 tot 12% meeropbrengst nodig
Uit het onderzoek blijkt dat bij gemiddeld twee beregeningsbeurten per jaar gemiddeld een meeropbrengst van 5 tot 12% nodig is om alle kosten te dekken. Bij 5% zijn de arbeidskosten niet meegerekend, bij 12% zijn alle arbeidskosten ook meegerekend. PPO voerde het vijfjarig onderzoek ‘Watersense’ uit op haar proeflocatie ’t Kompas in Valthermond. De proeven zijn in de jaren 2007 tot en met 2011 uitgevoerd.
Tekst: Jos Swagemakers
Beeld: Agrio