Middelenonderzoek tegen koprot in uien

In de proef worden kunstmatige infecties van de koprotschimmel behandeld met verschillende gewasbeschermingsmiddelen. Wekelijks worden vijf middelen ingezet, waarna bij de oogst en na de bewaring in november/december het aantal koprotbesmettingen wordt geteld.
Hoge druk
Het gaat hierbij alleen om de effectiviteit onder hoge druk te kunnen testen. Een dergelijke proef levert de informatie op om de juiste middelen op de juiste tijdstippen in de praktijk te kunnen adviseren, aldus het Platform Nederlandse Uientelers.
Koprot is een voor de uiensector desastreuze ziekte. Enerzijds omdat de ziekte een forse aanslag pleegt op de kwaliteit en opbrengst van uien in de gehele keten en anderzijds omdat de ziekte maar moeilijk gemanaged kan worden. De ziekte komt infrequent voor en als koprot optreedt is de verrassing net als de schade meestal groot.
Financiële verliezen
Wanneer dit nu niet wordt opgepakt, blijven we het probleem voor ons uitschuiven en zullen we in de toekomst weer tegen kwaliteitsproblemen aanlopen met weer grote financiële verliezen voor meerdere partijen in de gehele uienkolom, stelt het platform.
Omdat deze proef van groot belang is voor de gehele sector vraagt het platform uiensorteerders, telers, hagelverzekeraars, onderzoeksgelden vanuit de proefboerderijen Flevoland, gewasbeschermingsbedrijven en fabrikanten en de zaadfirma’s mee te participeren in de kosten en uitkomsten van dit onderzoek.
Het laatste onderzoek op het gebied van koprot dateert uit jaren negentig.