‘Aanpassing GLB-voorstellen gaat goede kant op’
Dit zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland naar aanleiding van de flexibilisering, die eurocommissaris Dacian Ciolos (landbouw) al had voorgesteld en de in Brussel gehouden EU-Raad van landbouwministers. De landbouwministers uit de 27 lidstaten voerden overleg over het nieuwe GLB (2014-2020) en met name de voorgestelde vergroeningsmaatregelen voor boeren die vooral betrekking hebben op natuur en milieu.
Bezwaren
Ciolos had zijn plannen in de aanloop naar de EU-ministerraad al enigszins aangepast, nadat steeds meer lidstaten en landbouworganisaties zoals LTO bezwaren maakten. De Europese Commissie wil boeren, die op een andere manier willen verduurzamen, nu tegemoetkomen door met vrijstellingen te komen voor de eerdere rigide voorstellen voor vergroening.
Certificering
Het ziet er nu naar uit dat deelname aan duurzaamheidscertificering ook als vergroeningsmaatregel worden aangemerkt, waar LTO zich voor heeft uitgesproken. Ook komen in de nieuwe voorstellen boeren, die bijvoorbeeld meedoen aan natuurbeheer (nu in pijler 2 van het GLB) in aanmerking voor een vergroeningspremie. Al met al komen er dus meer mogelijkheden voor boeren om invulling te geven aan de vereiste vergroening in het GLB, meent LTO.
Loskoppelen
Een winstpunt is dat een meerderheid van lidstaten de basistoeslagen wil loskoppelen van de vergroeningsdiscussie. Op basis van de huidige randvoorwaarden blijven boeren dan sowieso 70 procent van de premie ontvangen. De overige 30 procent kan worden ‘verdiend’ door nieuwe vormen van vergroening (met name op het terrein van natuur en milieu). Dit leidt per saldo tot de gewenste keuzevrijheid bij ondernemers, aldus LTO.