Bieten leveren 19.000 m³ biogas per hectare
Voor dit project is in de periode 2008 tot 2011 een aantal proefvelden aangelegd, om na te gaan wat de invloed is van het oogsttijdstip, de rassenkeuze en de stikstofbemesting op de methaanopbrengst, het energierendement, de broeikasgasemissiereductie en de afvoer aan nutriënten bij de vergisting van alleen loof, alleen wortel en de gehele plant (wortel+loof).
Organische stof
Gebaseerd op de diverse proefvelden was, uitgaande van niet door vorst aangetaste bieten en een optimale stikstofgift, de opbrengst aan organische stof per hectare zeer hoog. Gemiddeld was dit 22,6 ton per hectare voor de wortel en 4,8 ton per hectare voor het loof.
De beste suikerbietenrassen voor de suikerproductie gaven ook de hoogste methaanproductie en het beste energierendement en de hoogste broeikasgasemissiereductie. Er is een goed verband tussen de suikeropbrengst en de berekende methaanopbrengst per hectare.
Vorstperiode
De loofopbrengst daalde vanaf half september tot eind november slechts licht. Het loof werd zwaar door vorst aangetast, zodat er na een vorstperiode geen oogstbaar product meer overbleef. De wortelopbrengst nam tot half november toe en was daarna nagenoeg constant, totdat de bieten gingen rotten als gevolg van vorstaantasting.
Energieboerderij is een initiatief van Vereniging Innovatief Platteland. De uitvoering was in handen van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (Wageningen UR), IRS en Cultus Agro advies.