Phytophthora is ook in 2024 beheersbaar, maar makkelijk wordt het niet
Vorig jaar kwam phytophthora als een duveltje uit een doosje tevoorschijn. Het was warm en droog, tóch was er in de zomer ineens een explosie van de schimmelziekte. Volgens WUR-onderzoeker Bert Evenhuis heeft de Nederlandse aardappelsector de weersomstandigheden in juni 2023 onderschat. Door nachten met dauw heeft phytophthora kunnen toeslaan, waardoor uiteindelijk de phytophthoraresistentie volledig is ontspoord, stelde hij tijdens de themadag aardappelen van LNCN.
In zo’n situatie is een accuraat spuitschema nóg belangrijker. In die periode is in Nederland echter toch het middel Revus ingezet, juist een middel waar resistentie tegen is ontstaan. „We hebben de boodschap over Revus dus nog niet goed kunnen overbrengen”, concludeerde Evenhuis.
EU-43: Denemarken versus Nederland
Bijkomend probleem was de snelle opmars van nieuwe stammen van phytophthora. De stam EU-43 werd vorig jaar heel groot. In Denemarken is het gelukt om deze onder controle te houden, in Nederland lukte dat niet. Dat is deels te danken aan het feit dat Deense akkerbouwers konden spuiten met middelen die hier geen toelating hebben. In de Veenkoloniën is de opvolger al weer ontdekt: EU-46. Maar over deze stam zijn er ook bij de onderzoekers nog veel vragen.
De populaties van phytophthora veranderen in de loop der jaren en dat heeft consequenties voor de aardappelteelt. „Resistenties werken dan niet altijd meer.” Door deze ontwikkelingen hebben de resistentiegenen in de robuuste aardappelen een flinke deuk opgelopen, aldus Evenhuis. Is phytophthora nog beheersbaar? „Gezien de ervaringen van afgelopen jaar is dat een heel goede vraag.”
Robuuste rassen
Robuuste rassen kunnen hier een rol in spelen, maar, zo benadrukte Evenhuis, deze rassen moeten wel bespoten worden om de resistentie overeind te houden. „Robuuste rassen geven uitstel van de eerste aantasting. Maar rassen met één resistentie gaan er uiteindelijk allemaal aan, de één vroeger dan de andere. Met drie resistentiegenen haal je wel het eind van het seizoen.”
Zijn boodschap voor teeltseizoen 2024: Maak gebruik van beslissingsondersteunende systemen, wissel werkzame stoffen / gewasbeschermingsmiddelen af. En, vulde voorzitter Mark Brantjes aan, hopen op een mooie lange warme zomer.