Reactie op stemming Milieucommissie voor deregulering gentechwetgeving
Europarlementariër Anja Hazekamp: ‘Dit is de nekslag voor de biologische sector’
De biologische landbouw staat geen gentech toe. Als het wetsvoorstel in de huidige vorm wordt aangenomen, dan is er voor de biologische landbouw geen mogelijkheid meer om gegarandeerd gentech vrij te zijn. En dus staat het voortbestaan van de sector op het spel.
In het wetsvoorstel zal etikettering en veiligheidsbeoordeling van gentechgewassen niet meer verplicht zijn. New Genomic Techniques zoals CRISPR-Cas, kunnen dan vrij worden gebruikt. Hazekamp: „Zo’n maatregel brengt de hele sector in gevaar, terwijl we juist toe willen naar méér biologische landbouw.” In haar stem klinkt ongeloof én strijdvaardigheid: „Het kan niet zo zijn dat een hele sector in gevaar wordt gebracht door een besluit, dat alleen maar bedoeld is om grote industrieën te steunen. Dit druist in tegen alle duurzaamheidsdoelen van de EU en de individuele lidstaten.”
Blijven knokken
In februari stemt het voltallige Europese Parlement. Hazekamp wil er alles aan doen om het voorliggende wetsvoorstel in de plenaire vergadering te annuleren. Zij vindt dat gewaarborgd moet worden dat de biologische landbouw gentechvrij kan blijven. „Als het allemaal zo veilig zou zijn, dan is er toch helemaal niks op tegen om een veiligheidstest te doen? En als het veilig is, dan vindt een producent het toch niet erg dat op de verpakking staat dat er gentech is gebruikt?” Hiermee adresseert Hazekamp de grootste knelpunten: keuzevrijheid voor boer en consument en het voorzorgsprincipe.
Samen met Die Grünen en de Sociaal Democraten heeft Hazekamp een minderheidspositie ingenomen in de milieucommissie. Nu zal zij zich vooral richten op het indienen van amendementen. Dit zijn concrete voorstellen voor wetteksten, om te waarborgen dat de biologische landbouw gentech vrij kan blijven en dat consument weet wat hij koopt.
„In de Farm to Fork strategie staat beschreven dat het voorzorgbeginsel leidend moet zijn en dat keuzevrijheid gewaarborgd moet blijven. Daar stond het Parlement toen nog achter. Het is heel gek dat juist die waarborgen nu lijken te verdwijnen” aldus Hazekamp.
Onnodige tijdsdruk
Volgens Hazekamp staat het proces onder hoge tijdsdruk, terwijl er geen enkele reden is om het wetsvoorstel zo snel ‘door het parlement te loodsen’. Zorgvuldigheid staat bij haar voorop. Opvallend is dan ook dat er ná de mogelijkheid tot het indienen van amendementen, nog een hoorzitting staat gepland met de Franse voedsel en warenautoriteit.
Sterke lobby
Hazekamp vindt dat de bezwaren van de biologische landbouw niet voldoende zijn meegenomen, dit is volgens haar te danken aan een hele sterke lobby van het bedrijfsleven. „Organisaties die de belangen van de agro-industrie behartigen zijn oververtegenwoordigd in Brussel. Lobbyisten hebben pasjes en lopen hier zo in en uit. De slagkracht en de budgetten van deze clubs zijn enorm. Kleinere organisaties komen dan al snel in de verdrukking.”
Voorstanders van het wetsvoorstel, zoals VVD-Europarlementariër Jan Huitema, geven aan kansen te zien in het verminderen van het pesticidegebruik en het garanderen van voedselzekerheid als gentech vrij kan worden toegepast. Hazekamp vindt dat hier geen correcte argumenten worden gebruikt. „In de jaren 70 en 80 hoorden we dit soort argumenten al. We zien echter dat er juist meer pesticiden zijn gebruikt. Bayer doet dit niet om de planeet te redden. De bio sector laat zien dat er in voldoende mate goed voedsel geproduceerd kan worden, van hoge kwaliteit.”
Geef je niet zo maar gewonnen
De Commissie, het Parlement en de Landbouwraad zijn nodig om het wetsvoorstel definitief te maken. In de Landbouwraad, waarin één minister van Landbouw van elke lidstaat is gevestigd, lijkt nu geen overeenstemming. Het Belgische voorzitterschap heeft aangegeven er mogelijk niet uit te komen vóór de Europese verkiezingen in juni. Volgens Hazekamp is het dan ook belangrijk dat de biosector haar pijlen nu vooral richt op de Nederlandse ministers. „Geef je niet zo maar gewonnen.”