LTO Noord uit in brandbrief aan Flevolandse politiek zorgen over boerderijmolens
Op 31 januari staan de boerderijmolens weer geagendeerd tijdens de Provinciale Statenvergadering. LTO Noord heeft daarom een brandbrief aan alle Statenfracties gestuurd. Het document is ook ondertekend door partijen uit de windmolensector, zoals de NWEA.
Onderzoek
In Provinciale Staten is eerder een motie aangenomen om te onderzoeken of de tiphoogte van molens van 15 naar 22 meter kon. Hiermee zou er meer ruimte komen voor boerderijmolens.
Het College van Gedeputeerde Staten heeft het voorstel laten onderzoeken en is tot de conclusie gekomen dat het verhogen van de tiphoogte van 15 naar 22 meter alleen kan als de molen binnen de erfsingel geplaatst wordt. Dit maakt het plaatsen van boerderijmolens nagenoeg onmogelijk. Naast een minimale opbrengst van een molen achter een boom, komt er waarschijnlijk geen omgevingsvergunning in verband met een verhoogd risico op slachtoffers van onder andere vogels en vleermuizen.
Problemen verergerd
Met dit voorstel werkt de provincie verduurzaming tegen en worden de problemen op het stroomnet verergerd. „Wij proberen als boeren en tuinders alles te doen om te verduurzamen. Boerderijmolens zijn daar een goed voorbeeld van. Bovendien is het juist nu heel gek dat de provincie dit besluit, omdat er zoveel druk is op het stroomnet. Daarnaast is er ook nog erg veel draagvlak voor boerderijmolens. Ik roep daarom de provincie op om ook mee te werken”, aldus Arnold Michielsen, voorzitter LTO Noord Flevoland.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: LTO Noord