Onrust in Rode Zee laat olie, gas en kunstmestprijs vooralsnog onberoerd
Via de straat van Hormuz wordt 20 procent van de olie wereldwijd verscheept. De prijzen van gas en kunstmest zijn deels afhankelijk van de olieprijsontwikkeling. De prijs van kunstmest is volgens cijfers van Wageningen Economic Research al een half jaar gestabiliseerd op een half zo hoog prijsniveau als in 2022 en begin 2023. Dat geldt zowel voor stikstof-, fosfaat,- als kali-meststoffen.
Contracten en voorraden
Uit de analyse die Rabobank deskundigen maakten blijkt dat Nederland jaarlijks voor 0,9 miljard aan groenten en aardappelen exporteert waarbij gebruik gemaakt wordt van de Rode Zee. Precies hetzelfde bedrag aan aardappelen, groenten maar ook fruit wordt via de Rode Zee naar Nederland vervoerd. De omweg langs Kaap de Goede Hoop hoeft de productkwaliteit niet in de weg te staan. Mocht de situatie in het Midden Oosten escaleren, dan zien we dat terug in de boodschappenprijzen tegen het einde van het jaar maar vooral in 2025, stelt de Rabobank. Dat heeft te maken met voorraden en contracten.
Leeuwedeel Europese handel
Volgens het CBS importeerde Nederland in 2022 in totaal voor 88 miljard euro aan landbouwgrondstoffen en voedingsmiddelen. Veruit het grootste deel van deze import kwam uit andere Europese landen. Uit Azië en Oost-Afrika kwam naar schatting voor 8,5 miljard euro aan landbouwgrondstoffen en voedingsproducten naar de Nederlandse havens. De belangrijkste importproducten uit deze regio’s zijn palmolie, kokosolie, cashewnoten, garnalen, druiven, avocado’s, gember en sommige soorten koffiebonen. Niet alle handelswaar heeft Nederland als eindbestemming.