Frankrijk erkent Parkinson als beroepsziekte bij boeren
Professionele gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen, voornamelijk land- en tuinbouwers, lopen 1,5 tot 2 keer meer risico dan andere burgers. De Franse wetgever wijt het verhoogde ziekterisico niet aan één bepaalde actieve stof, maar meer algemeen aan de professionele en derhalve herhaaldelijke blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen. Onder blootstelling wordt bijvoorbeeld verstaan rechtstreeks contact met de middelen, het inademen ervan of contact met behandelde gewassen.
Rechtbank
In april verklaarde de rechtbank nog een vordering ontvankelijk van een Franse akkerbouwer die sinds 2002 lijdt aan een bepaalde kanker nadat hij meer dan 20 jaar gewasbeschermingsmiddelen gebruikte. In de herfst buigt de rechter zich over de schadevergoeding voor de landbouwer.
Chinees onderzoek
In Nederland was vorige maand opschudding over een Chinees onderzoek dat het verband legt tussen glyfosaat, de actieve stof in onkruidbestrijders zoals Roundup, en de ziekte van Parkinson. De onderzoekers waarschuwden in het tijdschrift Neurotoxicology and Teratology voor de neurodegeneratieve werking op het zenuwstelsel. Monsanto doet het Chinese onderzoek af als niet relevant omdat het, zoals veel vergelijkbare studies, direct uitgevoerd is op celculturen in een laboratoriumomgeving. De gebruikte doses waren zeer hoog met een hoog celsterfpercentage tot gevolg.