Belg eet graag aardappelen

Driekwart wordt in de supermarkt gekocht en 11 procent bij de boer. Daarmee zijn aardappelen het populairste product in de rechtstreekse verkoop.
Maaltijdbegeleider
Als maaltijdbegeleider blijven aardappelen en aardappelproducten (inclusief patat) populairder dan pasta en rijst. Op een gemiddelde dag eet 52 procent van de Belgen aardappelen, tegenover 23 procent pasta en 10 procent rijst. Gekookt zijn aardappelen het meest in trek.
Thuisverbruik
Het aantal keer dat een Belg aardappelen eet per week is de laatste jaren wel licht dalend, het thuisverbruik van verse aardappelen daalt naar 28 kilo per Belg. Het thuisverbruik van verwerkte aardappelen in diepvries, zoals frites en kroketten, bleef de afgelopen vier jaar stabiel rond 7 kilo per inwoner.
Vers verwerkt
De verse verwerkte aardappelen zitten sterk in de lift. In 2011 kocht een Belg gemiddeld voor 1,5 kilo aan verse verwerkte aardappelen, wat overeenkomt met een groei van 47 procent in vergelijking met 2008 en van 10 procent in vergelijking met 2010.
Eigen bodem
Door de groeiende belangstelling van consumenten voor producten van eigen bodem doen de supermarkten hun uiterste best om Belgische aardappelen aan te bieden. Ook de Belgische aardappelsector spant zich in om de thuismarkt als voorkeursmarkt te behandelen. Daardoor was 79 procent van het aardappelaanbod in de supermarkten vorig jaar van Belgische origine.