LEI: korting toelage zetmeelteelt

Dat blijkt uit de recent verschenen studie 'GLB-hervorming 2014; Effecten van toeslagvarianten voor de Nederlandse landbouw' van het LEI en Alterra, onderdelen van Wageningen UR.
Andere akkerbouwbedrijven daarentegen zouden een lichte vooruitgang kunnen boeken. Het gaat daarbij om circa 1.800 euro op jaarbasis.
Alternatieven
Wordt gekozen voor de doorgerekende alternatieven 'maximale innovatie' of 'maximale vergroening', dan zijn de negatieve gevolgen voor het inkomen nog groter; het stimuleren van de gekozen doelen kost geld dat in mindering komt op de algemeen geldende premies. Dat geldt niet voor het alternatief 'maximale basistoeslag', waarbij zelfs nog iets meer geld dan in het EU-voorstel wordt gereserveerd voor de basispremie. Bij dit alternatief is de gemiddelde teruggang in inkomen iets groter dan in het voorstel van de Europese Commissie, maar komen de gevolgen vooral voor de fabrieksaardappeltelers aanzienlijk minder hard aan. De achteruitgang van hun inkomen zou dan nog 5.500 euro bedragen.
Referenties
De toeslagen die momenteel worden verstrekt, zijn gebaseerd op historische referenties: de steun die bedrijven in het verleden kregen. De Europese Commissie stelt nu voor om vanaf 2014 gelijke bedragen per hectare te gaan betalen in ieder land of iedere regio.