Nieuw kabinet buigt zich over verbod op gewasbeschermingsmiddelen in grondwaterbeschermingsgebieden
Conform artikel 12 van de Richtlijn duurzaam gebruik gewasbeschermingsmiddelen kan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in specifieke gebieden worden verboden. Op basis van dit artikel en in samenhang met de Wet gewasbescherming en biociden (Wgb), heeft de overheid de mogelijkheid om een algemeen verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in alle grondwaterbeschermingsgebieden uitvaardigen.
Doel behalen
Een dergelijk verbod dient wel geschikt te zijn om het uiteindelijk doel te behalen. Verder dient dit noodzakelijk te zijn. En daarnaast moet vaststaan dat dit doel niet met een minder vergaande maatregel kan worden behaald. „Los van de motie van De Groot kan een verbod op gebruik van gewasbeschermingsmiddelen ook via provinciale milieuverordeningen worden uitgevaardigd”, stelt de minister.
Wel gestart
Adema weerlegt de visie van De Groot dat hij nog niet was begonnen met de uitvoering van de motie. „Daarvoor is wel een juiste onderbouwing noodzakelijk, om juridisch houdbaar invulling te geven aan een verbod. Ook hier geldt dat het verbod doel moet treffen, noodzakelijk en evenredig moet zijn.’ Dit betekent bijvoorbeeld dat je het doel niet met een andere, minder vergaande maatregel kunt bereiken, dan met een verbod.” In het licht daarvan acht Adema een brede impactanalyse nodig.
Verkenning
Om een volledig beeld te krijgen van de effecten en ook de totale maatschappelijke kosten die gepaard gaan met het blijven gebruiken van bestrijdingsmiddelen in grondwaterbeschermingsgebieden heeft Adema WUR gevraagd hieromtrent een verkenning uit te voeren. Deze verkenning moet onder meer zicht geven op het effect van huidige provinciale maatregelen en de impact van (een verbod op) zowel professioneel als particulier gebruik van gewasbeschermingsmiddelen binnen en buiten de landbouw. WUR heeft aangegeven deze verkenning dit voorjaar te zullen aanleveren. In de zomer 2024 zal naar verwachting de volledige impactanalyse zijn opgeleverd. Vervolgens mag het nieuwe kabinet zich uitspreken over de mogelijke wijze van invoering van een gebruiksverbod.