‘Als waterbedrijven niet betalen, gaan we naar de rechter’
Droogteschade in landbouw door waterwinning 28 miljoen euro per jaar
De stichting publiceert vandaag de concept-dagvaarding die zij namens gedupeerde boeren voorbereidt in een WAMCA-procedure (Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie) tegen waterbedrijven. Hierin worden Brabant Water, Vitens, WMD Drinkwater, Waterbedrijf Groningen, Oasen, Waterleiding Maatschappij Limburg, Evides en Waterleidingbedrijf Noord-Holland opgeroepen te verschijnen op de zitting van de rechtbank in Den Bosch, op een nader te bepalen datum.
Laatste kans
Tot een zitting hoeft het echter niet persé te komen, vindt SDW. De stichting geeft de waterbedrijven nog een laatste kans voor een gesprek om tot een regeling te komen. Lukt dat niet, dan ziet SDW zich genoodzaakt de dagvaarding daadwerkelijk uit te brengen en de rechter te vragen een uitspraak te doen. „We hopen dat de waterbedrijven ook inzien dat we het misschien beter toch beter buiten de rechter om kunnen oplossen. Maar het feit dat we zoveel tijd en energie in deze concept-dagvaarding hebben gestoken, geeft wel aan dat we denken dat we dat de stap naar de rechter nodig is”, zegt SDW-voorzitter Jakob Bartelds.
SDW wil graag binnen veertien dagen horen of de waterbedrijven willen overleggen. „Als daar een ‘nee’ uit komt, dan gaat de dagvaarding naar de rechtbank. Komt er een ‘ja’, dan moeten we er in een paar maanden uit kunnen komen. Het is niet de bedoeling dat we vijf jaar gaan bakkeleien over de vergoedingen.“
Verlaging van grondwaterbestanden
Jaarlijks wordt 1 miljard m3 grondwater gewonnen voor watergebruik door huishoudens en bedrijven. In de omgeving van de waterwinningen zorgt dit voor verlaging van grondwaterstanden, wat leidt tot extra droogteschade aan landbouwgewassen. Deze schade komt dus bovenop de schade door klimaatdroogte. Op grond van de Waterwet moet deze extra droogteschade worden vergoed. Voor een deel gebeurt dit, maar voor een groot deel nog niet.
De schadevergoedingen kunnen oplopen tot duizenden euro’s per bedrijf per jaar. Maar veel ondernemers krijgen al decennialang geen vergoeding voor de door hen geleden droogteschade als gevolg van wateronttrekking. Dit ondanks het feit dat de wet waterbedrijven al sinds 1954 verplicht de schade volledig te vergoeden.
Vergoeding veelal te laag
Voor bedrijven die al wel een vergoeding krijgen, geldt dat deze veelal te laag is. Het exacte bedrag dat op dit moment jaarlijks aan schadevergoedingen wordt uitgekeerd is onbekend, maar wordt geschat tussen 3 en 5 miljoen euro, terwijl SDW de jaarlijkse schade heeft berekend op 28 miljoen euro.
SDW pleit voor een billijke regeling voor nu en in de toekomst. Daarnaast eist de stichting dat gedupeerde boeren ook een vergoeding krijgen voor de schade van de afgelopen twintig jaar. SDW heeft 1.400 actieve deelnemers maar behartigt de belangen van alle landbouwbedrijven in Nederland die schade ondervinden door grondwateronttrekking.
Boeren die nog geen deelnemer zijn, kunnen zich nog aanmelden via de website www.stichtingdroogteschade.nl