LEI: 20 procent landbouwers heeft negatief inkomen
De prijzen van akkerbouw- en tuinbouwproducten lagen vorig jaar over bijna de gehele linie lager, volgens het rapport. Suikerbieten vormden op dit beeld een uitzondering dankzij hoge prijzen op de wereldmarkt. De prijzen van aardappelen en uien daalden sterk door een overvloedig aanbod. De inkomensdaling in de glasgroentesector krijgt dankzij de EHEC-crisis zelfs het etiket 'dramatisch'.
Export
De export is vorig jaar toegenomen, zelfs van conjunctuurgevoelige producten als bloemen en zuivelproducten. Dit is in tegenstelling tot 2009, toen als gevolg van de kredietcrisis de zuivelexport fors was afgenomen. De belangrijkste exportmarkt voor Nederlandse landbouwproducten is de EU, en dan met name Duitsland, België en Frankrijk, maar dankzij de goedkope euro nam ook de uitvoer naar landen buiten de EU toe.
Schaalvergroting
De crisis lijkt geen effect te hebben gehad op de snelheid van de schaalvergroting. Deze is over de afgelopen jaren constant gebleven. Daarbij valt op te tekenen dat het tempo van schaalvergroting lager ligt in de akkerbouwsector dan in de landbouwsector als geheel. Door de grondgebondenheid van de sector is aanschaf van grond een voorwaarde voor schaalvergroting. De hoge kosten daarvan drukken het tempo.
In 2011 waren er 11.953 akkerbouwbedrijven. Ten opzichte van een jaar eerder is dit met 0,1 procent afgenomen. Maar over 30 jaar gezien zijn de cijfers spectaculairder. In die tijd is het aantal bedrijven met akkerbouwgewassen met bijna 60 procent afgenomen, terwijl het areaal gelijk is gebleven. Vijf procent van de bedrijven bezit 30 procent van het areaal.