Belgische fritesindustrie stoomt door naar nieuw record
Van deze hoeveelheid verwerkte aardappelen is 2,8 miljoen ton diepvriesfrites en 275.000 ton gekoelde frites geproduceerd, wat 12 procent meer is dan het referentiejaar 2019. Chips is goed voor 80.000 ton. Aardappelpuree, kroketten en andere specialiteiten zijn goed voor 700.000 ton.
Vergelijking met Nederland
In Nederland bedraagt de verwerkte tonnage tussen november 2022 en november 2023 iets meer dan 4 miljoen ton. „Dat is ook een serieus cijfer maar wel opvallend”, zegt Vermeulen. „Het is denkbaar dat we tegen het einde van het decennium zeker dubbel zo veel gaan verwerken als Nederland.” De Belgische aardappelsector maakte ook in 2022 een recordjaar door. Toen werd er 6,2 miljoen ton aardappelen verwerkt tot friet, puree, chips en korrels voor voorgekookte aardappelen.
Christophe Vermeulen deed wel nog een oproep. „De vele dossiers in de landbouw knabbelen aan het landbouwareaal. Daar word ik zenuwachtig van. De impact op de akkerbouw is enorm. Waar kunnen en mogen we over vijf jaar nog aardappelen telen? Dat is de hamvraag. We moeten samenwerken met alle belanghebbenden - boeren, milieuorganisaties en politici - om de landbouw veilig te stellen.”
Initiatieven
Belgapom gaat de komende maanden heel wat initiatieven naar de telers organiseren om duurzame landbouw te stimuleren. Zo worden er periodieke opleidingen georganiseerd rond duurzame bemesting, met een duidelijke rol voor de teeltbegeleiders. Belgapom zal mee investeren in innovatieve oplossingen, met behulp van precisielandbouw. „Die technieken zijn vaak zeer duur, dat beseffen we zeker”, zei Vermeulen. „Maar ze zijn noodzakelijk als deel van de oplossing. Telers zullen meer moeten gebruik maken van dergelijke technieken om bemesting en gewasbescherming te optimaliseren.”
Daarnaast wil Belgapom ook meewerken aan zogenoemde end-of-pipe-oplossingen zoals stikstof- en fosforfilters op waterwegen om mogelijke schadelijke stoffen er uit te filteren. Belgapom stelt ook voor om hoogtechnologische machines onder akkerbouwers uit te wisselen via een poolsysteem.
Belgapom wil ook werk maken van aardappelveredeling. „We moeten aardappelrassen ontwikkelen die bestand zijn tegen ziektes en andere klimatologische omstandigheden”, zegt Vermeulen. „We moeten inzetten op moderne technieken als CRISPR-Cas.”
Minister voor agro-foodindustrie
Belgapom doet nog een oproep naar de nieuwe regeringen die in 2024 gevormd worden. „Ik wil een duurzame foodagro industrie. Ik wil een minister voor agro-foodindustrie. Ik hoop dat die er komt. We hebben bouwmeesters met een stevig mandaat nodig. Onze beleidmakers moeten de kroonjuwelen van de voedingsindustrie steunen. In Frankrijk en Spanje gebeurt dat. In België is het wat stil op dat vlak.”
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Vavi