Akkerranden Flevoland wil uitbreiden naar 96 hectare
De akkerrand is van akkerbouwer Adrie van ’t Westeneinde. In het voorjaar van 2011 zaaide hij een meerjarige rand van vier meter breed om zijn perceel. „Na een aantal jaar groeit de variatie in planten. Dat trekt meer natuurlijke vijanden aan. Daarom kies ik voor een meerjarige strook. Een nadeel is dat op dit moment het gras op sommige plekken overheerst.”
Vergoeding
Van ’t Westeneinde ontvangt een vergoeding per hectare. „Deze ligt boven de 1.000 euro, maar haalt niet de opbrengst die ik uit het gewas haal. Door het aantrekken van natuurlijke vijanden hoef ik minder te spuiten. Voor het spuiten kies ik een tijdstip waarbij de activiteit van de insecten in de akkerrand laag is. Zodat ik ze minder hinder.
100 meter
Felix Bianchi van Wageningen UR legt uit hoe de akkerranden de insecten boven en onder de grond in stand houden. Uit metingen blijkt dat zweefvliegen tot op een afstand van 100 meter de luizen in het naastgelegen gewas bestrijden. „Vooral in meerjarige randen worden de organismen niet verstoord door bijvoorbeeld het ploegen van een perceel. Dat is ook belangrijk voor de bodemstructuur. Mede daarom komen vaste rijpaden en niet kerende grondbewerking meer in de belangstelling onder telers.”
Betere waterkwaliteit
Volgens Lida Schelwald van Waterschap Zuiderzeeland dragen akkerranden bij aan een betere waterkwaliteit. Doordat ze naast een sloot dienen als bufferstrook bij het spuiten van een gewas. „Doordat de stroken natuurlijke vijanden aantrekken hoeven telers minder insecticiden te spuiten. Bovendien zijn de akkerranden voor mensen die voorbij rijden een prachtig plaatje in het landschap.”
Tekst: Jos Swagemakers
Beeld: Jos Swagemakers