Bietencampagne bijna ten einde; 300 hectare wordt niet geoogst
Er zijn in het noorden meer bieten onder de bijzondere voorwaarden-vorstschade verwerkt. Dit kost capaciteit mede door de meegeleverde bladresten. In totaal is circa 300.000 ton bieten met deze regeling geleverd.
Enkele percelen worden nog gerooid. Bieten kunnen geleverd worden als de kwaliteit nog goed is. Naar verwachting blijft 300 hectare in de grond zitten. Het suikergehalte vertoont een dalende lijn zoals dat gangbaar is. Het gehalte is nu begin 15 procent suiker.
Brabantse bieten naar Groningen
Een akkerbouwer in Zuidoost-Brabant was deze week nog aan het rooien. De omstandigheden waren slecht; ondanks de rupsbanden zakte de rooier, een zesrijige Agrifac ZA 215 EH, diep in de modder weg. De afvoer van het land gebeurde met overlaadwagens, ook deze spoorden diep in.
De tekst gaat verder na de tweet
Wat de kwaliteit en opbrengst van deze bieten is, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de bieten worden geleverd onder de vorstregeling van Cosun Beet Company, wat een korting van 7,5 procent betekent voor de teler. De bieten worden verwerkt in de fabriek in Groningen, omdat de Brabantse locatie van Cosun al is gesloten.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Twan van der Heijden
Bron: Cosun