VVD wil zaadveredelingsbedrijven via de wet beschermen, Adema gaat opties bekijken
Nederland is één van de koplopers op het gebied van zaadveredeling, weet Meulenkamp. „Volgens onderzoek is 35 procent van de wereldhandel in groentezaden afkomstig uit Nederland. Daarmee is de Nederlandse zaadveredelingssector toonaangevend en van essentieel belang voor de voedselzekerheid, zowel op nationaal als internationaal niveau. Dit gegeven is relatief onbekend en het is iets waar we met recht trots op mogen zijn."
Overnames
De ontwikkeling van nieuwe zaden en planten die beter bestand zijn tegen extreem weer, verzilting of ziekten zijn volgens hem cruciaal 'voor de wereldwijd groeiende vraag naar duurzaam en goed voedsel'. Het Kamerlid wijst erop dat bedrijven uit de sector de afgelopen jaren zijn opgekocht door multinationals. De VVD is bang dat deze ontwikkeling zich doorzet en dat er daardoor weinig kennis en bedrijven meer overblijven in ons land.
De partij stelt daarom voor om de Nederlandse groente- en zaadveredeling vanwege haar vitale en strategische functie te beschermen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door de Nederlandse groente- en zaadveredeling onder de reikwijdte van de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames te brengen. (Fifo, red). Deze wet stelt een veiligheidstoets voor investeringen, fusies en overnames voor die een risico kunnen vormen voor de nationale veiligheid.
Niet mogelijk
Adema zei donderdag dat het niet mogelijk is om deze sector onder de Wet vifo te laten vallen, omdat de zaadveredelingsbedrijven hier niet onder vallen. „Op dit moment is zaadveredeling niet geclassificeerd als een sensitieve technologie of als vitale infrastructuur. Daarover gaat het bij de Wet vifo. Dat is hier niet aan de orde. Je praat hier meer over een economische ordening dan over een ordening van vitale infrastructuur."
De minister wil met de minister van Economische Zaken en de minister van Justitie en Veiligheid in gesprek gaan om te kijken wat er mogelijk is. „Maar ik ga u geen toezegging doen dat we dat gaan regelen, want het valt niet binnen het kader. Ik kan het niet anders maken dan het is, helaas."
Ondanks dat de minister geen mogelijkheden ziet, dient Meulenkamp een motie ingediend om dit toch voor elkaar te krijgen.