Belgische bietenverwerker Iscal weigert bieten die nog niet zijn gerooid
Reden voor de weigering deze bieten aan te nemen is het feit dat de verwerkingscapaciteit in de fabriek onder druk staat, meldt de Vlaamse nieuwssite Vilt. Iscal heeft door de extreme weersomstandigheden van de afgelopen maanden meerdere keren zijn leveringsschema moeten aanpassen. De fabriek verwerkte tot eind december 10.400 ton bieten per dag. Tien dagen geleden was de capaciteit al teruggelopen tot 7.000 ton per dag en inmiddels zouden er dagelijks nog maar enkele duizenden tonnen verwerkt worden.
Rooistop
Er staat nog zo’n 300 hectare bieten in het veld. Ischal heeft eind januari opgeroepen tot een rooistop, vorige week is dat besluit definitief gemaakt in een brief aan de betreffende telers. Iscal vreest dat de bieten te veel schade hebben opgelopen door het extreme weer. „De kwaliteit van de bieten is ondermaats en het reinigen koste veel tijd”, vertelde woordvoerder Brieuc Vandeleene eerder aan Vilt.
Pas als de verwerkingscapaciteit terug verbetert, wil Iscal de vorstbieten opladen, zo hebben de boeren te horen gekregen in de brief. Op dit moment worden alleen nog de bieten die voor de vorst van 7 januari zijn gerooid geladen voor verwerking.
'Wanbestuur'
Het besluit leidt volgens Vilt tot woede bij de gedupeerde bietentelers. Zij beschuldigen de Iscal van wanbestuur en overwegen actie. De boeren stellen dat de kwaliteit van hun bieten nog wél goed is. De fabriek is niet eens komen kijken en er is vanachter het bureau een besluit genomen”, vertelt Piet Vandermersch, bietenteler uit Ledegem op Vilt.
De Vlaamse akkerbouwer Patrick Feryn uit op Facebook zijn ongenoegen.
Volgens een ruwe schatting van Iscal gaat het om circa 1.000 hectare bieten die nog niet zijn gerooid of in de hoop liggen. Een paar honderd boeren zouden hierdoor gedupeerd zijn. Volgens Vilt wordt in Whatsappgroepen opgeroepen tot actie.