Aardappelziekte rukt ook op in Vlaanderen
PCA: ‘Meer mengen en afwisselen in strijd tegen phytophthora’
Een geïntegreerde aanpak van de aardappelziekte is actueler dan ooit, stelde Vanhaverbeke. Sinds de oprichting van het PCA neemt de strijd tegen de aardappelziekte een belangrijke plaats in. Vanhaverbeke: „De ziekte blijft een probleem. De aardappelziekte kan zich snel aanpassen aan weersomstandigheden. Er ontstaat resistentie en dat heeft gevolgen. Bepaalde middelen werken niet meer.”
Hij riep de telers op verstandige keuzes te maken in het spuitseizoen. „Er moet veel vaker gemengd worden. Er moet meer afgewisseld worden in werkwijze en ook qua middelen. Dat wordt nu belangrijker. En voordeel halen uit onze waarschuwingsdienst. Gelukkig doen ze dat meer en meer.” Het PCA gaat ook onderzoek doen naar besmettingen met aardappelcystenaaltjes en aanwezigheid van virulente stammen, zei Emiel Heyman, eveneens van PCA. „Er zal aan monitoring en beheersing gedaan worden. Er wordt een project opgestart om te kijken wat de evolutie is.”
Vergelijking met coronavirus
Phytophthora kost de akkerbouwers in een normaal seizoen in Nederland gemiddeld 150 miljoen euro per jaar. En wereldwijd 3 miljard euro. Dat becijferde Geert Kessel, Onderzoeker Gewasbescherming/IPM, één van de sprekers op de studiedag. Hij vergeleek de ziekte met het coronavirus, omdat deze zich steeds aanpast. De ziekte wordt ook alsmaar resistenter.
Ook hij benadrukte het belang van het mengen van actieve stoffen. „Het is meer dan ooit belangrijk dat er actieve stoffen worden gemengd. Als je maar één actieve stof gebruikt, ontwikkelt phytophthora daar resistentie tegen. Gebruik daarom combinaties van twee actieve stoffen. De actieve stoffen gaan elkaar daar tegen beschermen. Het is een extra beschermlaag die we de komende jaren nodig hebben om phytophthora de baas te blijven.”
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Fenneke Wiepkema