Goldman Sachs: exportban Russisch graan
Terwijl de hittegolf in de VS alle aandacht van de markten trekt, wordt ook de Russische oogst getroffen door droogtes. Het land heeft de oogstramingen daardoor al met 12 procent naar beneden bijgesteld. De analisten van Goldman Sachs herinneren zich dat dezelfde situatie zich twee jaar geleden voordeed. Een strenge droogteperiode leidde toen tot flink lagere oogsten en het land stelde daarom een exportverbod voor graan in. Dat zou zomaar weer kunnen gebeuren, stelt de bank.
Ontkenning
De Russische regering reageerde meteen met een ontkenning. Vice-premier Arkady Dvorkovich stelde dat er geen basis is voor een embargo. Landbouwminister Nikolai Fyodorov liet weten uit te gaan dat 18 tot 20 miljoen ton zal worden geëxporteerd.
Ook andere analisten geloven er niet zo erg in. 2010 was voor Rusland een verkiezingsjaar en toen was het belangrijk om de bevolking niet met hoge voedselprijzen te confronteren. Bovendien zijn de strategische graan voorraden in het land nu hoger dan twee jaar geleden. Desalniettemin zijn zij minder optimistisch en gaan uit van een export van 11 of 13 miljoen ton.
Reputatie
Een ander aspect is dat de internationale markten de exportban van 2010 niet waardeerden. Rusland heeft daarmee het vertrouwen geschonden en de reputatie van het land als graanleverancier zou helemaal op het spel komen te staan als het dit jaar alweer geen exporten zou toestaan. Desalniettemin waarschuwt een graanhandelaar: "Maar ik houd daarbij in het achterhoofd dat Russische graanexporten een reputatie van onberekenbaarheid hebben."