Kamer wil weer af van Mercosur-verdrag
In 2020 en 2023 heeft de Kamer ook al moties tegen het Mercosur-verdrag opgenomen, omdat het verdrag leidt tot oneerlijke concurrentie voor Europese boeren, omdat de veiligheid van het voedsel uit Zuid-Amerika niet gewaarborgd kan worden en omdat het verdrag zou leiden tot extra ontbossing van het Amazone-gebied. „Nederlandse boeren moeten, zeker in deze tijden, erop kunnen rekenen dat het kabinet hen beschermt tegen oneerlijke concurrentie van buitenaf", stelt de huidige motie, die de regering oproept om bij de Europese Commissie en in de Raad van EU-ministers duidelijk te maken dat Nederland een EU-Mercosur-verdrag waarin de landbouw is opgenomen, zal blokkeren.
Een tweede aangenomen motie vraagt de regering om, voordat ze een besluit neemt over het verdrag, te laten onderzoeken wat de effecten van dat verdrag zullen zijn voor de Nederlandse landbouwsector.
Daarnaast wil de Kamer dat de Nederlandse Staat geen exportkredietverzekeringen meer aanbiedt voor projecten in het buitenland waarbij dierenwelzijnsstandaarden lager zijn dan die in Nederland, en vraagt ze om een overzicht met de algemene kosten van landbouwproducten van eigen bodem. Dat laatste moet inzicht verlenen in het ongelijke speelveld tussen Nederlandse en importproducten.
Frankrijk, wolven en braak
Ondanks deze stellingname is de nieuwe Kamer niet expliciet tegen alles wat in het buitenland gebeurt. Voor andere zaken vindt de Kamer dat Nederland wel degelijk een voorbeeld kan nemen aan andere landen, en dan vooral aan Frankrijk bleek uit de moties. BBB'ers Caroline van der Plas en Cor Pierik zagen twee moties van hun hand aangenomen worden, waarin ze expliciet naar Frankrijk verwezen. De eerste ging over de mogelijkheid om in Nederland probleemwolven te identificeren en te bejagen, en meldde daarbij dat men dit jaar in Frankrijk 209 wolven mag afschieten. De tweede motie wees erop dat de Franse regering na de boerenprotesten aldaar inzet op versoepeling van de eis om landbouwgrond braak te laten liggen, en verzocht de regering om op Europees niveau soortgelijke steppen als Frankrijk.
Bufferstroken
Ook nam de Kamer een motie aan om in het GLB derogatievrije bufferstroken van maximaal 100 meter rondom natuurgebieden te hanteren, in plaats van de 250 meter die nu gehanteerd wordt. Eline Vedder, indiener van de motie, vroeg om een reactie van de regering, omdat minister Adema deze motie vorige week had ontraden.