Na verzoek van Belgische verwerker Iscal
Cosun: Handen vol aan eigen bevroren bieten
Volgens Arno Huijsmans, directeur Agrarische Zaken bij Cosun Beet Company, ging het in het verzoek om een kleine hoeveelheid Belgische bieten. Cosun Beet Company zag hier echter geen ruimte toe. „We hadden zelf al genoeg problemen met de verwerking van bevroren bieten.”
Meer groene delen
De problemen ontstonden onder meer doordat er meer groene delen op deze bieten zaten die leidden tot een vertraagde verwerking. „De taaie stengels werden als vezels, die gingen in de snijmolens zitten. Daardoor liepen wij ook vertraging op.”
De Nederlandse bietenindustrie heeft afgelopen winter vanwege de zeer moeilijke oogstomstandigheden en het collectieve belang de regeling bijzondere voorwaarden-vorstschade weer geopend. Hierdoor konden telers hun bieten met vorstschade onder voorwaarden toch nog leveren. Deze bieten zijn met voorrang gerooid en verwerkt. Er is veel gebruik gemaakt van deze regeling. Uiteindelijk is circa 300 hectare bieten niet gerooid.
Iscal weigert laatste bieten
België kent deze regeling niet. De Belgische suikerfabriek stelde daarentegen voorwaarden aan het afdekken van bietenhopen om in aanmerking te komen voor een verhoogde afdekpremie. Met deze nog niet verplichte maatregelen hoopte Iscal problemen met vorstschade in gerooide bieten te beperken. De bietenhoop moest minstens tien dagen afgedekt zijn om recht te hebben op de premie die is verhoogd van 1,1 euro per ton netto naar 1,5 euro per ton netto.
Iscal maakte recent bekend bieten die nog niet zijn gerooid niet meer te verwerken. Ook de bieten die tijdens of na de vorst van 7 januari zijn gerooid, worden voorlopig naar geladen. Reden voor de weigering deze bieten aan te nemen is het feit dat de verwerkingscapaciteit in de fabriek onder druk staat. Net als Cosun Beet Company heeft Iscal door de extreme weersomstandigheden van de afgelopen maanden meerdere keren zijn leveringsschema moeten aanpassen. Ook voor Iscal staat nog zo’n 300 hectare in de grond.