Verspreiding Erwinia bij loofdoding
Met name tijdens het klappen van het loof, waarbij fragmenten van bladeren en stengels over het veld worden verspreid, kan een besmetting zich sterk uitbreiden. Het loof kan door allerlei oorzaken besmet zijn geraakt. Ook al is er nog geen aantasting te bespeuren, de bacterie kan wel latent aanwezig zijn.
Besmette loofresten
In het Deltaplan Erwinia is aangetoond dat besmettingen door het klappen in schone gedeelten van het veld terechtkomen en vervolgens ook in de knollen worden teruggevonden. Zelfs drie weken na klappen en doodspuiten bleken de inmiddels afgestorven loofresten nog steeds besmet te zijn. In deze periode kunnen de bacteriën langs diverse wegen schone planten infecteren. Via de wonden van de geklapte stengels of door opname via de wortels, maar ook door verspreiding via de lucht. Tenslotte kunnen besmette loofresten ook nog tijdens het machinaal rooien tot versmering leiden.
Phoma
Het niet klappen kan bij sommige rassen tot problemen leiden met Phoma. In dat geval adviseert het onderzoeksteam om het gewas na het spuiten te laten afsterven en vervolgens na een periode van vijf tot zeven dagen alsnog te klappen.