Waar gaan de wortelen van strokenteler Cornelis Mosselman heen? 'Super mooi!'
Het begon begin van de herfst 2023. „Er kwam iemand van No Waste Army langs en we liepen over het land”, vertelt Mosselman. „Hij maakte wat foto’s. Prima. Tot ik twee dagen weg was voor de dertiende verjaardag van mijn zoon. Mijn telefoon stopte bijna niet meer met trillen. Wat bleek, No Waste Army vroeg aandacht voor dit probleem. Super goed natuurlijk, maar het was een onverwacht gekkenhuis. Op een gegeven moment hing ik van negen tot vijf alleen maar aan de telefoon.”
Mosselman is strokenteler en teelt biologische wortelen. Door een moeilijk groeiseizoen hebben veel wortelen niet kunnen voldoen aan het schoonheidsideaal. „Begin oktober was het te droog en warm om te kunnen rooien, daarna was het extreem nat. We hebben de tweede helft van onze wortelen pas eind november onder extreme omstandigheden kunnen rooien. Toen hadden bijvoorbeeld hazen al lekker gesnoept van wortelen, waardoor er stukjes uit waren.”
VIP-lounge
Uiteindelijk kon Mosselman 100.000 kilo wortelen niet kwijt. Het probleem was dat hij te weinig kilo’s betaald kreeg, omdat die buiten de specificaties vielen. De oproep op internet bereikte enorm veel mensen. De wortelen zijn in partijen van meer dan duizend kilo te koop en daar is veel vraag naar. „De eerste zijn inmiddels geleverd”, zegt Mosselman trots.
„Er zijn veel leuke geïnteresseerde partijen. Koopjesjagers, maar ook partijen uit België, of burgers die geld inzamelen om de wortelen te kunnen doneren aan de voedselbank. Komende week gaan we naar het ABN Amro tennistoernooi in Rotterdam, omdat Maison van den Boer wortels heeft besteld die ze gaan serveren in de VIP-lounge. Super mooi.” Ook gaan er bijvoorbeeld nog wortels naar De Verspillingsfabriek van Hutten en naar TotaalVERS.
We zijn doorgeslagen tussen wat écht niet goed is en wat niet perfect is, bijvoorbeeld door een plekje of ribbels.
Mosselman hoopt dat er bewustzijn komt dat voedsel dat niet perfect oogt, niet meteen verkeerd is. „Natuurlijk: rot is rot, maar we zijn doorgeslagen tussen wat écht niet goed is en wat niet perfect is, bijvoorbeeld door een plekje of ribbels. Wij halen er zelf al ongeveer 10 procent uit, maar als een versmarkt er dan 50 procent uithaalt, breekt mijn klomp. Met strokenteelt is beregenen bijvoorbeeld wat moeilijker. De buitenkant van de wortels zijn dan soms ribbelig. Het is niet leuk om te horen dat het dan niet goed is. De smaak en de kwaliteit zijn namelijk gewoon top.”
Mosselman vertelt dat het afkeuren van zijn wortels hem al snel tienduizenden euro’s kost. „Wij telen voor de inhoud en de smaak. Daardoor groeit de wortel soms iets anders. Het voelt alsof je gestraft wordt voor duurzaam telen. Dit is bij aardappeltelers hetzelfde verhaal. Ik geloof dat we meer moeten samenwerken met de natuur en biodiversiteit hoort daarbij. We moeten alleen wel een slag slaan en vertellen waarom producten die er iets anders uit zien, wel gewoon goed zijn.”
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Cornelis Mosselman