Hoe zijn de groenbemesters de winter uitgekomen?
Fotoserie: Tips voor het bewerken van groenbemesters in het voorjaar
De groenbemesters hebben zich in het najaar van 2023 goed kunnen ontwikkelen. Groenbemesters die zijn gezaaid vóór de regenperiode hebben zich massaal ontwikkeld. Maar ook later gezaaide groenbemesters hebben lang kunnen groeien dankzij de zachte najaarstemperaturen. Dat geldt ook voor mengsels met veel vlinderbloemigen zoals TerraLife N-Fixx 50.
Waardevolle voedingsstoffen dankzij natuurlijk verteringsproces
Door de stevige vorst in januari 2024 zijn de meeste groenbemesters bevroren en begint een natuurlijk verteringsproces. Ook dicht bij de kust zijn groenbemesters veelal bevroren. Sommige plantensoorten zoals niger, klavers en gele mosterd zijn zeer vorstgevoelig en slijten het eerst. Meer winterharde soorten zoals bladrammenas en Ethiopische mosterd slijten pas bij strengere vorst. In de vorstperiode zijn sommige groenbemesters gerold of bewerkt. Dit versnelt de natuurlijke slijtage. Bij het afsterven van de Deeptill Tillage rammenas ontstaan gaten in de bodem die in het voorjaar zorgen voor zuurstof en snellere opwarming van de bodem.
“Bij natuurlijke slijtage verteert het bodemleven de groenbemester geleidelijk, waardevolle voedingsstoffen komen later weer beschikbaar voor het volgende gewas. De C/N verhouding speelt hierbij een rol”
Hoe staan groenbemesters er voor begin februari 2024?
We nemen een kijkje bij diverse groenbemesters hoe zij uit de afgelopen winter uit zijn gekomen:
Bewerken van de groenbemestermengsels
Een (ondergronds) goed ontwikkelde groenbemester is welkom, maar we willen wel graag in het voorjaar een nieuw gewas kunnen zaaien in een goed zaaibed. Als er een grote massa aan groenbemester staat in het voorjaar zou je gebruik kunnen maken van een klepelmaaier. Vooral na een zachte winter zijn sommige componenten weinig verteerd, bijvoorbeeld de Ethiopische mosterd of de rogge. Andere vorstgevoelige soorten zoals niger, Alexandrijnse klaver en wikken zullen na de winter al nagenoeg verdwenen zijn. Voor deze soorten is klepelen vrijwel overbodig. Na het klepelen is het advies om het gewas even te laten liggen zodat het kan verteren. Die periode om te verteren voorkomt fumigatie of rotting in de grond en daarmee ook zuurstofgebrek.
“Het voordeel van een vitale groenbemester is een optimale bescherming van de bodem tegen uit- en afspoeling en een stimulering van het bodemleven.”
Bewerken met de schijveneg
Zo weinig mogelijk grondbewerking heeft de voorkeur. Een bewerking met een schijveneg zou vaak voldoende moeten zijn. Dit is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid vorst en de soort groenbemester. Met de schijveneg kan de groenbemester afgesneden worden terwijl de bodem zoveel mogelijk met rust wordt gelaten.
Naast de schijveneg is een bewerking met een rotorkopeg mogelijk. Het doel is om te zorgen voor het juiste zaaibed voor het hoofdgewas, maar met zo min mogelijk verstoring van de bodem.
De soortenrijke groenbemesters van DSV onder de merknaam TerraLife zijn toepasbaar als groenbemester voor Niet-Kerende Grondbewerking (NKG). De soortenrijkdom zorgt voor biodiversiteit in én op de bodem. Verschillende typen beworteling zorgen voor een verbetering van de bodemstructuur en stimuleren het bodemleven. In het voorjaar zijn ze makkelijk te bewerken en bieden mogelijkheden voor de eco-regeling groenbedekking.
TerraLife®: intelligente groenbemestermengsels
Met het TerraLife® programma bieden wij soortenrijke groenbemesters die stikstof kunnen binden en de nutriënten in de bodem beter benutten. De positieve werking van de soortenrijke mengsels is wetenschappelijk bewezen. Hier ligt een groot potentieel dat de landbouw kan benutten om een hoogwaardige opbrengst te halen en de bodemvruchtbaarheid te bevorderen. Met intelligente groenbemestermengsels verbinden we de hoofdteelten en kunnen we kringlopen sluiten.
Download de teelthandleiding voor groenbemesters: