Positieve stemming aardappelmarkt
Krimp
De Noordwest-Europese aardappellanden hebben hun areaalcijfers bekend gemaakt en daaruit blijkt dat het areaal is afgenomen van 545.017 hectare vorig jaar naar 513.115 hectare nu. Een krimp van bijna 6 procent, waarmee vier jaar aanwas teniet wordt gedaan. Die krimp is trouwens per land verschillend; waar het Duitse areaal met 9,2 procent afneemt, blijft Frankrijk met 0,2 procent minder areaal vrijwel gelijk. Nederland, België en Groot-Brittannië zitten met een krimp van rond de 6 procent dicht bij het gemiddelde.
Lagere opbrengst
Proefrooiingen tonen een opbrengst per hectare die een stuk lager uitkomt dan vorig jaar. “De topoogst van vorig jaar halen we niet”, zegt een handelaar. “Van achter het bureau leken de groei-omstandigheden goed, maar op de grond viel dat toch tegen. Het ziet er nu naar uit dat we een normale oogst krijgen. De vraag is wat er nog bij groeit. Met een beetje tegenslag in het weer krijgen we een kleine oogst. En dat is goed voor de prijsvorming.”
Grotere vraag
Het kleine aanbod ontmoet op de markt een grotere vraag. Aan de ene kant is de capaciteit van de verwerkende industrie dit jaar verder toegenomen en daarnaast is er weer vraag uit het buitenland, met name uit Oost-Europa en Rusland. Door de top-oogst van vorig jaar sloeg de export die landen dood. Maar als reactie gingen de boeren aldaar een kleiner areaal aardappelen aan te houden. Nu de oogst minder overvloedig is dan in 2011, is het eigen aanbod in die landen dus behoorlijk krap. En dat biedt mogelijkheden voor de export. Handelaren verwachten dat de vraag in de komende weken op peil blijft. “Maar in september, als consumenten weer terug zijn van vakantie, trekt die vraag nog verder aan.”