Akkerbouwer aan de slag met nieuwe graanfungicide
“Werkzame stoffen voor de toekomst behouden, ook voor mijn kinderen”
Jan Zevenbergen (63) uit het Zuid-Hollandse Oud-Beijerland teelt op zijn landbouwbedrijf met een ijzeren bouwplan. Hij heeft één op vier aardappelen, suikerbieten en bijna de helft wintertarwe. Intensievere gewassen, zoals uien, teelt hij op dit moment niet. Jan: “Ik heb het idee dat je die zelf moet kunnen opslaan en de toepassingsmomenten met de spuit komen nóg nauwer dan bij aardappelen. Dat gaat niet zolang je niet 100% thuis loopt.” Naast zijn werk als akkerbouwer is Jan werkzaam als Inspecteur Zeevisserij voor de overheid. “Dat werk doe ik in deeltijd. Van november tot februari ben ik regelmatig op zee. Ik controleer en hou toezicht op de hoeveelheid vis, de maat en hoe de vis gevangen wordt.”
Spuit met Airtec
Omdat Jan niet altijd op het bedrijf aanwezig is tijdens de meest ideale spuitmomenten, heeft hij een aantal jaar geleden gekozen voor een spuit met Airtec. “Met luchtondersteuning ben je toch wat minder afhankelijk van de weersomstandigheden. En met fungicidebespuitingen heb je een betere doordringing in je gewas. Een ander voordeel vind ik dat de dosering soms ook bij andere bespuitingen wat naar beneden kan. Met deze techniek haal je alleen geen hogere DRT-norm, dat vind ik wel jammer.”
Natuurlijke oorsprong
In zijn tarwe voerde Jan afgelopen jaar twee ziektebestrijdingen uit. “Ik probeer gezond te beginnen door het eerst even schoon te branden. Dit jaar had ik de ouderwetse Residence en de nieuwere rassen Cambria, Calgary en Chevignon. Voor alle rassen heb ik dezelfde strategie aangehouden. Bij de eerste halmversteviging heb ik een relatief eenvoudig middel gespoten. Als een soort T0,5 eigenlijk. Tijdens de tweede halmversteviging heb ik het nieuwe graanfungicide Queen toegevoegd. Als T1, of iets verlate T1 wellicht.” Met Queen is de kans op resistentieontwikkeling tegen ziektes in graan direct een stuk kleiner. Een bijkomend voordeel is dat het molecuul van natuurlijke oorsprong is: “De werking en betrouwbaarheid blijven belangrijk, maar als er de keuze is, ga ik zeker richting groenere middelen”, zegt Jan.
Nieuwe werkzame stof
De werkzame stof Inatreq in het middel Queen heeft een curatieve werking op septoria, maar de belangrijkste eigenschap van het middel is de sterke preventieve werking tegen de graanziektes septoria en roest. “Als gebruiker ben ik hartstikke blij dat we eens een keer een nieuwe werkzame stof krijgen. Wel is het belangrijk dat we met het oog op resistentiemanagement de juiste middelen combineren en er verstandig mee om gaan. Gelukkig is Queen nu een kant-en-klaar product.’’
Volgend jaar wil hij Queen waarschijnlijk weer toepassen: “Een zwaluw maakt nog geen zomer. Op het tijdstip dat ik Queen dit jaar heb toegepast, heeft hij het super gedaan. Het is de vraag of weersomstandigheden hier ook nog invloed op hebben. Eigenlijk zou je af en toe een gang niet moeten doen om het verschil te kunnen zien.” Over de werkbaarheid van het middel is Jan duidelijk: “Het is een vloeibaar en gemakkelijk werkbaar product. Dat de mengpartner er al bij zit is fijn, dat geeft garantie op een correcte toepassing. Nu hopen dat de werkzame stof ook een poosje in de benen blijft.”
De innovatieve graanfungicide Queen onderscheidt zich met de actieve stof Inatreq door de volledig nieuwe werkingswijze en de sterke, langdurige werking tegen de belangrijkste graanziektes septoria en roest.
Deze nieuwe werkingswijze vormt een belangrijke toevoeging voor goed resistentiemanagement. Door met Queen een extra werkzame stof aan de gewasbescherming toe te voegen, kunt u meer afwisselen en wordt resistentieontwikkeling zo lang mogelijk tegengegaan.
Voor gedetailleerde informatie over de werking van Queen en meer praktijkverhalen verwijzen we u naar onze website corteva.nl.
Landbouwbedrijf De Klistert
Jan Zevenbergen (63) zit samen met zijn zonen Ton (33) en André (25) in maatschap. Hun landbouwbedrijf is gelegen in Oud-Beijerland in de Hoeksche Waard. Naast het runnen van het akkerbouwbedrijf, werken zowel Jan als zijn zoons buiten de deur. Ze telen aardappelen, suikerbieten, wintertarwe en afgelopen jaar voor het eerst bruine bonen op 50 hectare. Landbouwbedrijf De Klistert heeft zijn bijzondere naam te danken aan de goede relatie met de oorspronkelijke Franse verpachter genaamd ‘Klistère’, wat in de Hoeksche Waard verbasterd is naar ‘Klistert’.