Wachten op groene knollen

In eerste instantie lijkt de schade mee te vallen, maar schijn bedriegt. Het nog groene loof heeft de ruggen enigszins beschermd tegen de vele regen, maar het heeft niet kunnen voorkomen dat veel, heel veel aardappelen zijn blootgespoeld. Op de 7,5 hectare consumptieaardappelen in de Emmapolder bij de Waddenzee zijn de ruggen aan één kant behoorlijk weggespoeld, vertelt Martha Kolhorn.
Afwachten
Hoe het verder moet? Afwachten, zegt ze. De aardappelen waren er ook nog niet aan toe om gerooid te worden. ‘Rond deze tijd zouden we het loof doodspuiten, en dan een week of drie later rooien.’
Maar ja, ondertussen liggen er te veel knollen onbeschermd op het land, met als gevolg dat ze groen worden. En daarmee verandert de bestemming van deze tafelaardappelen in veevoer. ‘In consumptieaardappelen mogen geen groene knollen zitten.’
Uitsorteren
Na het rooien zal moeten blijken wat er met deze aardappelen gaat gebeuren. Als het percentage groene knollen meevalt, zouden deze er bij aflevering nog uitgesorteerd kunnen worden. ‘We kunnen nu weinig anders dan afwachten.’
Ook met het oog op mogelijk rot is het verstandig om geduld te bewaren, weet ze. ‘We hebben in het verleden een keer gerooid na een natte periode, en deze aardappelen rotten later alsnog.’
Rot
Dat is ook het advies dat handelshuis Agrico aan Kolhorn en andere gedupeerde telers wil meegeven. ‘Heb geduld, wacht af wat de aardappelen doen. Rooi desnoods een klein stukje en zie wat het product doet in de bewaring. Als het gaat stinken, weet je dat het rot is’, zegt Henk van der Woude, manager operations bij Agrico. Het handelshuis inventariseert momenteel de schade in de gebieden die te kampen hebben gehad met wateroverlast. Ook in Noord-Friesland is in korte tijd veel regen gevallen.
Volgens voorzitter Egbert de Vries van de LTO Noord afdeling Het Hogeland ligt de grootste uitdaging in de rooibaarheid van de aardappelen. ‘Rot is denk ik nog te overzien, maar hoe rooi je al die aardappelen die blootgespoeld zijn. Dat is de nieuwe uitdaging.’
Schade
De schade is volgens hem moeilijk in te schatten. ‘Aardappelen lijken soms goed, en zijn dan na een paar dagen toch ineens rot.’