Bas Bloem: Geen bewijs voor relatie glyfosaat en Parkinson

Parkinson is wereldwijd de snelst groeiende ziekte. In Nederland is het aantal nieuwe gevallen stabiel. „We hebben hier een aantal goede stappen gezet. De meest zorgwekkende middelen zoals paraquat en mancozeb zijn verboden.” Hoe zit het eigenlijk met de huidige toegelaten middelen? „Ik heb al vaker mijn zorg uitgesproken over het huidige middelenbeleid. Ik zeg hiermee niet dat de huidige middelen de oorzaak van Parkinson zijn. Dat weet ik namelijk niet, maar in het huidige toelatingsbeleid wordt niet gekeken naar bijvoorbeeld celtellingen in de hersenen. Als daar schade is ontstaan, zie je dat niet direct aan de buitenkant.”
Blootstelling aan cocktails
Glyfosaat kan in combinatie met een andere stof wel leiden tot celverlies in de hersenen. Daar ligt een zorgpunt van Bloem. „Er wordt alleen gekeken naar de effecten van losse middelen. Je moet ook kijken naar de effecten van blootstelling aan cocktails.”
Bloem is geen voorstander van een direct verbod op glyfosaat. „Laten we niet aan paniekvoetbal doen. Ik wil de boeren niet dwarszitten, ik wil dat iedereen met plezier op het platteland kan wonen en werken.” Hij pleit voor een beter toetsingskader voor glyfosaathoudende middelen. „Met Efsa goede afspraken maken over glyfosaat los en in cocktails. Mocht in de komende jaren blijken dat deze stof wél toxisch is, kunnen we deze alsnog verbieden.”
Genetica, omgeving en leefstijl
Het optreden van Parkinson heeft volgens de neuroloog te maken met genetica, omgeving en leefstijl. De erfelijke component is klein, maar hij is er wel. De neuroloog maakt zich ernstige zorgen over de ontwikkeling van Parkinson.
Deze ziekte wordt vaker vastgesteld bij mannen dan bij vrouwen. Dit komt volgens Bloem doordat mannen over het geheel vaker werken met giftige stoffen, zoals boeren en metaalwerkers. Het is geen oude mensen ziekte, gaf Bloem ook aan. „Ja, je ziet het vaker bij oudere mensen, maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor longkanker. Hoe ouder je wordt, hoe langer de blootstelling aan een bepaalde stof is, waardoor het risico op de ziekte groter wordt.”