Rabobank: graanprijzen blijven hoog

Rabobank schat dat de voedselprijsindex van de FAO (Food and Agricultural Organisation) tot eind juni 2013 met 15 procent zal stijgen. Om de vraag te verlagen en om op termijn meer aanbod te creëren , moeten de prijzen hoog blijven.
Agflatie
Door de explosief stijgende prijzen van landbouwgrondstoffen is de wereld op weg naar een nieuwe periode van 'agflatie', waarbij de voedselprijzen naar verwachting in 2013 recordhoogten zullen bereiken en tot ver in het derde kwartaal van 2013 zullen blijven stijgen. In tegenstelling tot de tekorten aan voedselgranen van 2008 zal de krapte dit jaar echter voergewassen betreffen, met gevolgen voor de veehouderij, waaronder ook de zuivelsector, wereldwijd.
Overheidsingrijpen
Terwijl de gevolgen van hogere voedselprijzen verzacht zouden moeten worden door macro-economische factoren (lage groei, lagere olieprijzen, laag consumentenvertrouwen en een lage dollarkoers), zou overheidsinterventie juist het probleem kunnen verergeren. Wanneer overheden gaan proberen hun eigen inwoners te beschermen tegen hogere voedselprijzen behoren voorraadvorming en exportrestricties zeker tot de mogelijkheden in 2012/13. Meer overheidsingrijpen zal de prijzen van grondstoffen en voedsel echter alleen maar verder stuwen. Rabobank verwacht dat lokale overheidsinspanningen om voorraden te vergroten, op wereldschaal contraproductief zullen werken. De landen die het minst in staat zijn om hogere prijzen voor voedsel te betalen, zullen de grootste bewegingen zien in de prijsinflatie van lokaal voedsel.
Voedselvoorraden
Rabobank waarschuwt bovendien dat de wereldvoedselvoorraden na 2008 nog niet zijn aangevuld, waardoor de markt geen buffer heeft om tegenvallende oogsten op te vangen. Inspanningen van overheden om voorraden aan te vullen zullen waarschijnlijk de voedselprijzen nog verder doen stijgen. Bovendien verdwijnt zo voedsel van de markt op het moment dat ze het hardst nodig zijn.
De huidige prijsinflatie is het resultaat van weersomstandigheden in grote exporterende landen, met name de ernstige droogte in de V.S. (de ergste sinds 1936) en watertekorten in Rusland en Zuid-Amerika.
Tekst: Rabobank