Cosun: 'Bietentelers niet dwingen, maar helpen om vorstschade te voorkomen’
Vorst heeft in de afgelopen bietencampagne voor veel schade gezorgd. Telers kunnen bieten met vorstschade niet leveren onder de geldende leveringsvoorwaarden, maar vanwege ‘het collectieve belang’ heeft Cosun in de afgelopen deze campagne de mogelijkheid gegeven om bieten met vorstschade onder bijzondere voorwaarden te leveren. Zo’n 300.000 ton bieten met vorstschade is onder deze bijzondere voorwaarden-vorstschade bieten geleverd.
Bijzondere voorwaarden-vorstschade
De voor de bijzondere voorwaarden-vorstschade aangemelde bieten zijn met voorrang verladen en verwerkt. De bijdrage daarvoor is 7,20 euro per ton netto bieten.
In een aantal gevallen is de afname van telers die late bieten goed bewaard hebben en zonder vorstschade konden leveren, naar achteren geschoven. Alle telers die vanaf vrijdag 12 januari nog bieten leveren ontvingen eenmalig hiervoor 0,40 euro per ton netto bieten extra.
Tijdig rooien
Vorstschade is een regelmatig terugkerend onderwerp op de ledenvergaderingen van Cosun. De coöperatie stimuleert telers regelmatig om vorstschade te voorkomen, zoals met adviezen over het tijdig rooien en over de beste manier van het afdekken van de bietenhoop. Bovendien biedt Cosun Toptex tegen een scherpe prijs haar leden aan om bietenhopen af te dekken.
De coöperatie wil niet verder gaan door bieten met vorstschade niet meer te accepteren of bijvoorbeeld door een uiterste rooidatum in te stellen. „We kunnen telers niet dwingen om te rooien als het weer het niet toelaat”, zegt Arwin Bos, voorzitter Raad van Beheer Cosun. „Dat willen we ook niet.”
'Collectieve verantwoordelijkheid'
De coöperatie ziet het als een ‘collectieve verantwoordelijkheid’ om het probleem van bieten met vorstschade te beperken. „We moeten dat met elkaar zo goed mogelijk oplossen.”
Tekst: Peter van Houweling