ABN-AMRO: Graanprijs blijft hoog
In het rapport analyseert de bank de factoren die de prijsvorming van agrarische grondstoffen (oftewel granen) bepalen, bekijkt ze de gevolgen voor boeren en bespreekt ze de strategieën die boeren kunnen volgen om met prijsschommelingen om te gaan.
Productietoename
De wereldproductie van agrarische grondstoffen neemt nog steeds toe, stelt de bank. De mondiale groei van de totale productiviteit ligt de komende tien jaar op gemiddeld 1,7 procent per jaar. Dat is hoger dan de 1 procent jaarlijkse groei van de wereldbevolking. Maar de welvaart in de wereld neemt ook toe. Vooral in Azië ontstaat er een grote middenklasse met een Westers consumptiepatroon – er komt daar vaker vlees op het menu. Dit leidt tot een grotere vraag naar grondstoffen per persoon. Daarnaast zal de vraag naar grondstoffen voor bio-ethanol en biodiesel groeien en hoge olieprijzen versterken die vraag.
Deze groeiende vraag dekt de gemiddelde productiestijging. Maar waar de vraag zich lineair ontwikkelt, is de jaarlijkse productie van grondstoffen afhankelijk van het weer. Dat kan tot prijsschommelingen leiden. Als er in de wereld voldoende voorraden zijn dempen deze die schommelingen, maar voor de komende jaren verwacht de bank dat die voorraden onder de kritische grens van 20 procent van de productie blijven. Door politieke besluiten om strategische voorraden aan te houden of exportbeperkingen in te stellen loopt de buffer nog verder terug.
Strategieën
De bank verwacht dat akkerbouwers het komende decennium stevige opbrengstprijzen voor granen tegemoet kunnen zien. De prijzen zullen de komende tien jaar gemiddeld hoger zijn dan het afgelopen decennium. De maisprijzen (voor veevoer en bio-ethanol) stijgen daarbij harder dan de prijzen voor oliezaden en schroten. Maar van jaar op jaar kunnen deze prijzen schommelen door de kwaliteit van de oogsten. Het rapport sluit daarom af met een aantal strategieën die akkerbouwers kunnen volgen om met prijsschommelingen om te gaan, van kostleiderschap tot het vastleggen van prijzen.